7 tecken på att du har en kreativ hjärna

Det här med att vara kreativ har varit på modet ett tag nu. Ledarskap ska vara kreativt, organisationer ska vara kreativa, individer ska vara kreativa, ja, till och med entreprenörskap ska vara kreativt.

Mitt i den urvattnade ström av kreativitet där alla gör-som-vi-alltid-gjort uppstår behovet av att veta vem som är kreativ. På riktigt. Och hur vet man det? Är du kreativ? På vilket sätt? Kommentera gärna nedan.

En som har gått till botten med frågeställningen är Dr. Nancy Andreasen som i Atlantic Monthly under 2014 publicerade artikeln ”Secrets of the creative brain”.

Det är en extremt lång artikel och för att hjälpa dig kommer här en sammanfattning i sju punkter på svenska:

 1. Du ser många möjligheter
  Att kunna tänka i flera olika spår och koppla ämnen som inte är direkt sammankopplade kallas ofta för divergent tänkande. Det divergenta tänkandet ger ofta upphov till många lösningar.
 2. Du skapar nya kreativa resultat genom fria associationer
  Hjärnan censurerar många av våra tankar och tur är det, annars skulle huvudet bli som ett getingbo. När det gäller kreativitet kan censuren för de allra flesta gå lite väl långt ibland. Kreativa har dock nära till de fria associationer som gärna infinner sig i ett halvsovande tillstånd, eller då tankarna får löpa fritt vid tex en promenad, eller en dusch.
 3. Du har många passioner
  Har du tänkt på att människor som är riktigt kreativa verkar kunna allt! De är musikaliska underverk, samtidigt som de är organisatoriska föregångsexempel, samtidigt som de ger ut 17 böcker. Nu är det bevisat. Det är inte bara avundsjuka. Kreativa människor är multibegåvade.
 4. Du söker ny kunskap och förfinar ditt kunnande
  En kreativ person är ständigt på väg. Det finns ständigt något att förbättra, något nytt att upptäcka, eller någon färdighet att utveckla.
 5. Du blir inte förvånad över dina kreativa resultat
  De idéer du kommer på känns uppenbara och kommer med lätthet. När folk frågar dig ”var fick du det ifrån?” har du oftast inte något svar.
 6. Du kommer från en familj med kreativa tänkare
  Kreativitet påverkas av både biologiska och sociala faktorer. Till vilken grad vet inte forskarna idag. Det innebär ofta att kreativa kommer från en familj med kreativa tänkare
 7. Du vet hur psykisk sjukdom känns
  Man behöver inte vara psykiskt sjuk för att vara kreativ, däremot har forskarna sett att psykisk instabilitet ofta finns i närheten av kreativa människor. Det kan vara någon annan i familjen, eller så har man själv fått uppleva lättare varianter.

Och tar du dig an artikeln i sin helhet kommer du även att få förklarat för dig att ett extremt högt IQ inte är nödvändigt för att utveckla en stark kreativitet, utan punkterna ovan!

 

This entry was posted in Generellt, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>