7 vanliga myter om kreativitet

Har du tänkt på att kreativitet är mytomspunnet?

I den allmänna kunskapen vimlar det av konstnärer, författare, uppfinnare, musiker etc. som antingen är komplett galna eller alkoholiserade, har påtagligt eremitiska drag eller tar emot meddelanden från fjärran makter. Dessutom skapar allesammans något fullkomligt genialt.

Då känns det bra att sälla sig till denna illustra skara och framhärda sin kreativitet.

Eller?

Inte?

Nähä! Är du varken galen, eremit, medium eller alkoholiserad?

Och du vill inte bli det heller?

Hm.

Då kanske det kan vara på sin plats att jag presenterar 7 vanliga myter om kreativitet för dig:

1. Det är få förunnat att vara kreativa

Nej och åter nej. Det är faktiskt så att alla människor är kreativa. Till vilken grad varierar, men det intressantaste i det här sammanhanget är att kreativitet går att träna upp!

2. Alla kreativa människor är psykiskt sjuka

Alla kreativa människor är INTE psykiskt sjuka. Visserligen har forskningen slagit fast att det finns en viss övervikt av mental instabilitet i vissa kreativa yrken, men överlag är det så att kreativitet främjas av en lugn, trygg, glad och bekräftande själslig miljö.

3. Man är mest kreativ ensam

Den kreative enstöringen är en mycket segliven myt som helt motbevisas av forskningen. Att umgås med andra kreativa och stimuleras av intryck är mycket viktigt för kreativiteten.

4. Man blir mindre kreativ med åren

Nu kära vänner är det dags att sträcka på er! Även om vissa synapskopplingar i hjärnan går långsammare när man blir äldre kompenserar erfarenheten och förvärvad kunskap detta flera gånger om. I vissa hänseenden kan man alltså vara lika kreativ och ibland till och med mer kreativ med stigande ålder.

5. Alkohol främjar kreativiteten

Vet inte om det är Hemingway som för alltid har murat fast denna myt i våra medvetanden. Mängder av undersökningar har gjorts på alkoholens inverkan på kreativiteten. En viss kortlivad effekt har ibland kunnat påvisas i ett mycket tidigt stadium av alkoholintaget. Mer alkohol och framförallt långvarigt intag har visat sig vara direkt skadligt för kreativiteten.

6. Kreativitet är en gudomlig inspiration

Mången kreativ person som har upplevt känslan av ”flow” skulle säga att denna punkt inte är en myt, utan en sanning. De har då glömt bort vad de gjorde för att komma in i flow. Just det, de gjorde någonting. Vare sig de kände sig inspirerande eller inte. Kreativitet är nämligen transpiration. Ren och skär transpiration, som ibland belönas med ett ögonblick av total fullkomlighet.

7. Det är bara kreativt om det är nytt

Det är lätt att tycka att något är kreativt om upphovsmakaren har kommit på en helt ny produkt. Men kreativitet är så mycket mer än så. Gamla produkter kan användas på nya sätt, olika typer av information kan kombineras till häpnadsväckande slutresultat och små, små förbättringssteg kan i förlängningen skapa något helt annat än det var från början.

Med andra ord finns det alla förutsättningar för dig att vara kreativ. Du är det nämligen redan. Och om du jobbar hårt, skrattar mycket, umgås med andra och tryggt förlitar dig på de kunskaper du förvärvat i livet så finns det all anledning att tro att du kan öka din kreativitet.

Go for it! :-)

Sugen på att läsa mer? Prova:

 

This entry was posted in Frigör din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>