Är din kreativitet närsynt?

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Den senaste veckan har vi provat glasögonbågar här hemma. Det ena paret efter det andra. Det känns viktigt att inte bara se bra, utan även se bra ut. Hos oss är det närsynthet som gäller. Ett begrepp som överfört till kreativitet får en helt annan betydelse.

Så, hur är det med din kreativa utövning? Ser du ditt arbete de närmaste månaderna framför dig? Har du kanske ett mål för det här året? Att se mer långsiktigt än så är ofta främmande för många.

Jag definierar kreativ närsynthet som att jobba med korta perspektiv istället för att våga bygga långsiktiga värden. Det skulle kunna innebära att din kreativa utövning aldrig får utrymme och utlopp för den utvecklingspotential som du bär på, men naturligtvis behöver det inte vara så.

Nu när det är vår och naturen förnyar sig och orken kommer tillbaka med hjälp av ljuset, kanske det är en bra idé att skicka din kreativitet till optikern för en synkontroll?

Är du bra på att leva i nuet och ha full koll över mindre, närliggande detaljer i ditt kreativa arbete? Mycket bra. Håll i. Fortsätt.

Hur är det med det långsiktiga perspektivet? Vart är du på väg? Vilka är dina drömmar? Vad vill just du skapa för att förbättra världen? Har du förändrat dig sedan du tänkte på detta senast?

Avsätt tid, sätt dig ner (eller ta en lång, skön promenad) och fundera på dina långsiktiga mål. Kanske vill du sätta nya, kanske vill du revidera det du bestämt dig för tidigare och kanske har du fullt gällande mål som du vill återuppliva och levandegöra för dig själv.

Klarar du att fokusera om från kortsiktigt till långsiktigt med hjälp av den här artikelns nya glasögon och din egen analys? Om inte, kanske du behöver hjälp av en optiker. Skaffa bollplank! Fråga kollegor, vänner, eller din styrelse (om du har en sådan) om de har några idéer. Du kan också hitta tips, idéer och tankar i artikeln: Sorteringshjälp för en självhjälpsjunkie.

Med hjälp av dina nya glasögon och ditt eget arbete för att mejsla fram dina långsiktiga mål kommer du att se klarare! Vissa detaljer som du sysslade med tidigare kommer du att kunna hoppa över eftersom de inte ligger i linje med ditt mål. Andra saker behöver du ta tag i eftersom du inte har hållit på med det hittills.

Kanske inser du att det finns ett glapp mellan vad du kan idag och vad du behöver kunna för att nå ditt mål? Dags för en egen utvecklingsplan! Ta gärna hjälp av kreativitetsövningen ”Designa din egen läroplan”.

Jag hoppas att den här artikeln har gett dig perspektiv och inspiration att fundera på din egen kreativa närsynthet. Jag skulle gärna vilja veta hur dina tankar går. Kommentera gärna nedan, eller skicka ett e-mail till torun@kreativitetsguiden.se

Är du intresserad av att läsa fler relaterade artiklar? Prova gärna:

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>