Är du berövad din unika, kreativa idé?

Det är oundvikligt. En dag kommer någon att komma på samma idé som du, ungefär samtidigt, eller ännu värre något tidigare. Har du riktigt otur kanske något du skapat blir snott av någon annan och använt i deras syften.

Härmad, kopierad och förbisprungen av hänsynslösa bulldozers. Det gör ont. Riktigt ont och orsakar starka känslostormar. Ilska blandas med maktlöshet, frustration med tvivel på den egna förmågan, hopp och styrka med ledsnad, besvikelse och total handlingsförlamning.

Ibland vill man bara ge upp, gömma sig i ett skumt hörn och lägga sig ner för att självdö i skydd av mörkret. Gör det. Precis så länge du behöver, men inte längre. Låt inte händelsen bli den energiförlust som gör att din kreativitet förblöder.

Här kommer 7 tips på hur du kan hantera dig själv och dina tankegångar när någon berövat dig din unika idé.

  1. Du är inte ensam. Vänd dig till andra som du känner och ta emot deras hjälp. De kan tala om för dig det du egentligen vet, men inte vågar tro på: Du är unik och ingen kan göra din sak om de så kopierar allt du äger och har.
  2. Förlita dig på din personlighet och dina erfarenheter. Du har integritet i kraft av den du är. Bara du kan ge ditt bästa med utgångspunkt från den du är och de livsförutsättningar du har. Det kommer alltid att finnas människor som har behov av och attraheras av dig och dina erfarenheter. Även om någon annan kopierar delar av ditt material är det du som skapar det unika genomförandet.
  3. Plocka fram tävlingsinstinkten. Du har gjort det en gång. Nu kan du göra samma sak, eller något annat, men sjutton gånger bättre och kraftfullare. Det är du som har den fördjupade kunskapen. Övergläns dem!
  4. Se det som en komplimang. Ingen kopierar något som är dåligt. Du har just fått ett kvitto på att du är helt rätt på det! Se det som en sporre att ge ditt bästa även fortsättningsvis. Ingen kan komma ikapp den erfarenhet som du redan byggt upp.
  5. Vänd konkurrens till samarbete. Detta kräver mognad och självövervinnelse, men om du klarar det finns mycket att vinna. Bevisligen har din copycat och du liknande intresseområden, även om era erfarenheter och kompetenser ser olika ut. Tillsammans är man starkare. Kanske ni tillsammans kan hitta samarbeten som ni båda kan gynnas av?
  6. Behåll din goda tro på mänskligheten. Fortsätt att vara en öppen person som delar med dig och bidrar till världens förbättring genom ditt arbete, din konst, dina insatser och ditt eget goda exempel.
  7. Uppgradera dig själv till en bättre version. Lär dig av erfarenheten. Stärk dig själv genom att fundera på vad som är viktigast för dig, och vad du vill bygga vidare på. Lär dig med andra ord att köra ditt eget race oavsett hur många andra som är ute och kör. Och analysera dina svaga punkter. Hur reagerade du på händelsen? Vilka av dina rädslor och svagheter triggades igång? Hur kan du jobba vidare med dem för att stå ännu starkare för framtida utmaningar?

För egen del har jag döpt de sju stegen ovan till ”Min strategi för oönskat övertag av intellektuella rättigheter”. Det byråkratiska uttrycket hjälper mig att få distans när det behövs som mest. Samtidigt vill jag passa på att tacka kursledare och deltagare i Digitala Affärsmodeller för ovärderlig support när jag senast blev berövad min unika, kreativa idé.

Och kanske, trots allt, borde vi alla sätta våra egna upplevelser i ett större kreativitetsperspektiv. Nikola Tesla lär en gång ha sagt: ”Jag bryr mig inte om att de stal min idé. Jag bryr mig om att de inte har några egna [idéer]”

Har du själv råkat ut för det här någon gång? Hur gjorde du för att komma upp på banan igen och hitta tillbaka till glädje och kreativitet? Maila mig på torun@kreativitetsguiden.se och berätta, eller lämna en kommentar nedan.

Är du intresserad av fler strategiska knep för ditt kreativa liv och leverne? Prova:

——————————————-
Vill du satsa på kontinuerlig kompetensutveckling inom kreativitet är du varmt välkommen att kostnadsfritt prenumerera på Kreativitetsbrevet. Snabbt och effektivt kommer kunskapen hem till din e-postinkorg var sjätte vecka.
——————————————-

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Är du berövad din unika, kreativa idé?

  1. Lisa Moraeus says:

    Bra sammanfattat Torun! Någon behöver höra det du har att säga med just dina ord, din röst och ditt språk. Det kan ingen kopiera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>