Ät dig kreativ – recept på kreativitetsbollar

Lucia står för dörren. Det bakas som aldrig förr i de adventspyntade husen. Det är kreativt att baka, det är stimulerande att baka och det är roligt. Men hur är det med ätandet?

Jag är av den meningen att det är synnerligen kreativitetsstimulerande att äta julens kakor och godis. Tänk vilka smakupplevelser kryddorna ger och vilka skillnader i konsistens vi får uppleva mellan nötter, kola och krispig choklad. För att inte tala om ögats upplevelse av färg och form.

Men det finns något mer. Det finns ämnen som bidrar till hjärnans processer som styr kreativiteten. Det är tex ämnen som påverkar minneskapaciteten, humöret och motivationen.  Ämnen som finns i kanel, ingefära, kakao och torkade frukter. Med andra ord kreativitet som du kan äta dig till!

Som ett komplement till lussebullarna och pepparkakorna bjuder därför kreativitetsguidens Lucia på ett recept på kreativitetsbollar. Ett recept som hon i sin tur fått av några driftiga studenter vid Lunds universitet.

De smakar himmelskt och själv åt jag vid smaktillfället alldeles för många…

 

Ingredienser

  • 2 dl torkade dadlar utan kärnor (blötlägges)
  • 0,5 dl havregryn (kan uteslutas, mängd beror på blötläggning)
  • 2-3 msk kakao
  • 1,5 tsk kanel
  • 2 tsk riven färsk ingefära

Tillredning

  1. Kör alla ingredienser i en matberedare.
  2. Tillsätt vatten för lösare konsistens och havregryn för fastare.
  3. Rulla till små bollar
  4. Rulla bollarna i kakao och kanel (ungefär 6 delar kakao och 1 del kanel).

 

Kreativitetsguiden har aldrig bjudit på recept förut, så det är svårt att rekommendera relaterade artiklar, men några förslag på inspirerande läsning kommer ändå:

 

This entry was posted in Ha roligt, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>