Att det aldrig kan flyga in stekta sparvar i munnen!

Brewers_Sparrow__Spizella_breweriIbland blir jag så trött. Trött på bristande ork, trött på bristande självförtroende, trött på andras rosenskimrande, välpolerade leverne, trött på vädret, ja – trött på allt. Mest på mig själv.

Så var det precis före jul. Det var då min gode vän Irene undslapp sig följande: ”Att det aldrig kan flyga in stekta sparvar i munnen”.

Jag var tvungen att le, för precis så är det ju. Undermedvetet hade jag önskat att någon skulle fixa till mitt liv utan att jag skulle behöva anstränga mig. Vem? Det undrar jag också. Jultomten? Min respektive? Den allsmäktige? Arbetsgivaren? Det nya året?

Enligt Per Robert Öhlin som har skrivit ”Den mentala orgasmen” krävs det fem egenskaper för att bli en framgångsrik kreatör; talang, tur, envishet, självkänsla och mod.

Tur brukar inte vanligen beskrivas som en egenskap, men enligt Öhlin ”finns det något där”. Själv är jag benägen att hålla med. Något som gör att när turen slår till så är vissa personer klara att hänga på. Har de skapat sammanhangen och händelseförloppen som gör att turen träffar dem? Mycket talar för det. Redan Louis Pasteur myntade uttrycket ”Slumpen gynnar det förberedda sinnet”. Även de de intervjuer som kreativitetsguiden genomförde i höstas och som ledde fram till de ”18 ultimata grundprinciperna för att uppnå din kreativa dröm” (som du kan få dig tillskickade här) tyder på detta.

Talang däremot känns både naturligt och användbart i kreativa sammanhang. Till viss del är den medfödd som kreativ potential, men forskning visar både att kreativitet kan övas upp och att det tar ungefär 10 000 timmar att utveckla en expertis inom ett område.

Självkänsla och mod är båda viktiga för att en individ ska kunna utveckla och förverkliga sin kreativa potential. Det innebär både att lita på sig själv, att tro på sig själv och att friställa sig från andras tyckanden. En individ med stabil självkänsla påverkas mindre av yttre faktorer och negativ feedback än vad en individ med instabil självkänsla gör, vilket är viktigt i en sårbar process.

Mod innebär inte avsaknad av rädslor eller kritiska tankar utan snarare att individen accepterar och hanterar dessa och därmed kan gå vidare. Oerhört viktig insikt enligt min mening.

Återstår envishet. Den viktigaste egenskapen. Det är du (och jag, hm…) som måste jobba för din (min) sak. Det är du som måste komma på alla idéer, misslyckas totalt, resa dig upp igen, lägga in överväxeln, trotsa okunskap och oförståelse från omvärlden, hålla ditt mål i sikte och hela tiden röra dig framåt.

Du är din egen lyckas smed och kommer det några sparvar farande mot din mun har du förmodligen både stekt dem och kastat dem i rätt riktning!

Med det sagt måste man få dippa ibland. Vi är mänskliga du och jag. Envishet kräver ork. Kom ihåg att vila. Det är viktigare än du tror. Ibland kan det behövas både en och två veckor, ibland mer. Och sedan, så fort du samlat krafterna: på det igen!

Här finns fler artiklar att ta del av inom detta område: 

 

This entry was posted in Mod, Självförtroende, Ta hand om din kreativitet, Transpiration and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>