Att ta ETT steg är att vara kreativ

Av Johan Hummelgård, gästbloggare

Johan HummelgårdJag heter Johan Hummelgård och jobbar som skribent. Flera timmar per dag låter jag fingrarna hoppa runt på tangentbordet för att skapa de texter som kunderna efterfrågar. De flesta är relativt korta och landar på mellan 300-600 ord. Allt från stelare produktbeskrivningar och recensioner till mer friare debattinlägg eller personliga blogginlägg. Kort sagt lever jag på att skriva och leka med texten på olika sätt.

I min bransch får man betalt per ord så jag kan inte sitta och vända och vrida på meningarna utan jag måste leverera förväntad kvalité på ganska kort tid. Det gäller med andra ord att vara kreativ…. eller?

Alla är vi kreativa
Inte sällan får jag höra ”du som är så kreativ….” Kanske är jag mer kreativ än många andra – kanske inte. Det som skiljer mig mot en del andra är iallafall att jag utnyttjar min kreativitet. Därmed syns den egenskapen hos mig. De människor som är kreativa men inte visar upp sin styrka kommer aldrig få kommentaren ”du som är så kreativ…”. Men kanske är vi lika kreativa.

Vad gör då att denna person inte tar vara på sin kreativitet? Att hen inte ritar, målar, skapar, sjunger, leker, gör läxor eller bygger sommarstugor?

Ta-stegetDet är när man ställer den frågan som det blir tydligare vad kreativitet egentligen är. Det handlar inte om att ha mängder av idéer eller att kunna göra något fantastiskt snyggt. Det handlar om att våga ta stegen framåt. Att vara kreativ är att röra sig framåt. Att ta steget. Att göra.

Jämför man mig mot en person som är kreativ men inte utnyttjar sin kreativitet så är enda skillnaden att jag går framåt och använder min kreativitet medan den andra personen står still, dvs. gör inget med sin egenskap.

Vad behöver du göra?
För några år sedan hörde jag en predikan av en präst i Umeå. Jag minns inte mycket men en mening stannade kvar och är något jag burit med mig sedan 2004.

”Kanske finns det inget mörker – det kanske bara är brist på ljus”

Man kan se på mörkret och accepterar läget ”det är mörkt nu”. Men valet finns även att göra något åt det. I detta fall att tillföra ljus.

När det kommer till kreativitet har vi samma val. Man kan se på läget och säga ”det är mörkt nu – jag har ingen kreativitet”. Men valet finns även att göra något åt det. I detta fall att strunta i de hinder som finns för att vara kreativt. Att bara gå, att röra sig framåt, att göra. Det får bli som det blir…

Ett klassiskt hinder är vi helt enkelt står stilla. Vi väntar in att kreativiteten ska komma som ett brev på posten istället för att gå framåt. Det största hinder vi har för att blomstra är – oss själva. Människan är överlag hårdast mot sig själv.

raderaJag hade en praoelev för många år sedan som fick i uppdrag att skriva en kortare text (250 ord). Efter en timme var knappt mer än 20 ord på datorskärmen. Var det så att hon inte var kreativ? Inte alls. Flera gånger hade hon skrivit närmare 150 ord. Men avståndet mellan hennes fingrar och ”suddknappen” var tyvärr för litet. Stycke efter stycke skrevs – stycke efter stycke blev utsuddat.

Det slutade med att jag bad henne skriva en text samtidigt som jag höll min hand som en skyddande mur mot de knappar som skulle kunna sudda ut hennes text. Det blev stavfel, ja. Det blev konstiga meningar, ja. Men det blev en text. Hon gick framåt. Hon hade styrfart. Är det du som stoppar din egen framfart? Lösningen bör då bli att börja gå ändå.

Allt för många människor jag möter i mitt yrke har kreativiteten inom sig. De berättar om idéer och drömmar de har. De är betydligt mer kreativa än mig. I alla fall på det stadiet. Jag har inte speciellt många drömmar och kreativa idéer – jag skriver hela dagarna, that´s it. Skillnaden är att jag börjat gå – och fortsatt gå sedan jag startade mitt företag.

Du kan göra detKreativitet är att göra. Att ta ett litet steg i taget och gå framåt. När man väl är i rörelse är det lättare att sedan styra mot olika mål. Men att stå still och under lång tid och tänka, känna efter och lyssna på andra gör att man står still på samma punkt utan att röra sig framåt. Små justeringar i riktning är det enda som sker – utan att några steg tas framåt.

Tänk om alla har lika stor dos av kreativitet!

”Kanske finns det inte något som heter brist på kreativitet – kanske är det bara en brist på rörelse”

stegI så fall blommar kreativiteten ut när vi börjar använda den även om de första stegen brukar vara väldigt stapplande.

Vill du veta mer om Johan Hummelgård? Läs hans (och andra gästbloggares) presentation här. (Gästbloggarna presenteras efter förnamnet i bokstavsordning.)

Sugen på att läsa fler texter av Kreativitetsguidens eminenta gästbloggare?

 

This entry was posted in Få det gjort, Gästblogg, Transpiration, Tysta din inre kritiker and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>