Crowdfunding/ gräsrotsfinansiering

Går du och bär på en dröm? Har du kanske realiserat delar av den? Är drömprodukten klar? Eller är det så att du skulle realisera din dröm på momangen om du bara kunde finansiera den?

I så fall är kanske crowdfunding eller gräsrotsfinansiering något för dig? Crowdfunding som på svenska även kallas medborgarfinansiering eller folkfinansiering.

Metoden går ut på att den som vill genomföra ett projekt (du) lägger upp information om projektet på en hemsida för gräsrotsfinansiering och berättar vilken summa pengar du behöver för att kunna genomföra det. Sedan kan hela världen hjälpa till att finansiera ditt projekt med små eller stora summor, precis som de behagar. Som tack för hjälpen ger kreatören (dvs du) finansiären en inblick i din process och kanske något extra som en signerad utgåva i present.

Kickstarter är ett stort och välkänt nätverk för gräsrotsfinansiering. Det startade i USA 2009 som ett sätt att finansiera kreativa projekt och på så sätt stötta konstnärer, designers, artister och andra kreativa upphovsmän och kvinnor.

Metoden har spritt sig och i Sverige finns minst tre olika alternativ; Funded by me, Polstjärna och Crowdcube , där Funded by me har störst variation på sina projekt och även en internationell bredd. Polstjärna lägger sitt fokus på lokalt viktiga sociala projekt medan Crowdcube fokuserar på företag och företagsetableringar.

Själv tycker jag gräsrotsfinansiering är ett oerhört spännande koncept eftersom det stimulerar en viktig fas i den kreativa utvecklingen, dvs att omvandla idéer och tankar till något som andra kan ta del av. Med hjälp av internet bildas på så sätt ett nätverk, eller en gemenskap, som möjliggör att de som skapar och de som är villiga att hjälpa skaparna att få ut sina produkter kan mötas.

Frågan är naturligtvis om detta verkligen fungerar? Betalar folk pengar till okända människor för projekt som ännu inte är genomförda? Är inte det att slänga pengarna i sjön?

Faktum är att gräsrotsfinansiering är en klar succé som omsätter miljonbelopp. Förklaringen till framgången tros vara att de allra flesta tycker om att få hjälpa till att stötta någon annans dröm samtidigt som de får vara en del av att skapa något nytt.

Så min fråga till dig är naturligtvis: Vad har du på gång? Behöver du finansiering? Kolla då in länkarna ovan.

Vill du veta mer om hur din gräsrotsfinansieringskampanj blir en succé? Här hittar du en artikel laddad med massor av tips!

För dig som vill läsa mer om gräsrotsfinansiering som fenomen och som betydelse för kulturlivet så har ”Myndigheten för kulturanalys” gjort en omvärldsanalys kallad Jakten på medborgarfinansiering . I korthet diskuteras följande frågor: 1) bidrar crowdfunding till en demokratisering av kulturen?, 2) förstärker crowdfunding idén om kulturskaparen som entreprenör?, 3) vad innebär donationskulturen i Sverige för crowdfundingens etablering? och 4) i vilken utsträckning skapar crowdfunding nya finansieringsvägar?

Är det månne så att du har egen erfarenhet av gärsrotsfinansiering och vill dela med dig av dina erfarenheter, så maila mig gärna på torun@kreativitetsguiden.se eller kommentera nedan.

Vill du läsa fler relaterade artiklar?

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Utmana dig själv and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Crowdfunding/ gräsrotsfinansiering

  1. Pingback: Crowdfunding -gräsrotsfinansiering | Medle...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>