Du – två grekiska gudar i en

Picture credit: University of Massachusetts https://www.umb.edu/

Picture credit: University of Massachusetts https://www.umb.edu/

Om du någon gång har känt dig i behov av lite gudomlighet kan du i dagens artikel få dubbelt upp av den varan!

För några veckor sedan läste jag nämligen Emma Stenströms avhandling ”Konstiga företag” från 2000.

I den berättar hon att det under antiken fanns två gudar som ansågs vara beskyddare av konsten; Apollo och Dionysos. Båda var söner till Zeus.

Apollo stod för form, disciplin och förnuft medan Dionysos representerade passion, intuition och extas.

Dionysus inspirerade till kreativitet och ingöt upphetsning och galenskap i människor. Ofta med avsikten att konstnären skulle tänka större medan Apollo önskade ordning och reda och manade till självkontroll och gränssättning.

Enligt Wikipedia betraktade inte de gamla grekerna de två gudarna som motsatser eller rivaler utan använde dem till att symbolisera kontrasten mellan mörkt och ljust eller civilisation och ursprunglig natur.

För egen del tänker jag att både du och jag kan ha god användning för dessa båda gudar, Apollo och Dionysos, även idag.

För visst är det så att kreativitetens sprakande livsglädje och obändighet ibland står i bjärt kontrast till deadlines och krav på organiserade processer? Och ibland kan vi få för oss att vi måste välja.

”Nä, jag är helt omöjlig när det gäller att hålla ordning på saker och ting. De är så när man är kreativ, sörru. Tur att jag har NN som håller ordning på mig”.

eller

”Det är ingen idé. Jag är inte kreativ det minsta. Hur jag än gör organiserar och sorterar min hjärna in saker och ting i raka rader och fack. Det kreativa får någon annan stå för.”

Känns det igen?

Förmodligen inte med den ordalydelsen, men kanske innehållsmässigt?

Sanningen är kanske den att vi både kan och ska vara lite både och. Lite Apollo ibland och lite Dionysos ibland. Båda behövs!

De gånger vi släpper fram Dionysos och kreativiteten kan vi ta hjälp att vända ut och in på gamla mönster, bryta konventioner och se världen på nya sätt.

För att inte världen ska bli för abstrakt, förvirrad och utan mål, kan det sen vara bra att släppa in Apollo, som med lite struktur och ordning ser till att vi faktiskt genomför det vi har hittat på och därmed blir kreativa inte bara i tanken utan även i verkligheten.

Hur tänker du kring detta? Skriv en kommentar, eller maila mig gärna på torun@kreativitetsguiden.se. Jag ser fram emot att höra av dig!

Här hittar du fler artiklar att läsa:

 

This entry was posted in Få det gjort, Frigör din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>