Få fart på din kreativitet – aktivera din handlingskraft

Om du tänker för länge på nästa steg kommer du att tillbringa resten av livet på ett ben. (Kinesiskt ordspråk)

Kommer du på en idé och har påbörjat den inom noll komma tre sekunder? Har du ett självförtroende som menar att du självklart har all nödvändig kunskap? Eller tänker du hellre igenom en idé omsorgsfullt? Vill du ha ordentligt på fötterna innan du uttalar dig?

För en tid sedan blev jag intervjuad av en student inom ramen för hans examensarbete vid universitetet. När uppsatsen blev färdig läste jag den med stor spänning eftersom jag är intresserad av ämnet (beteendepåverkan inom miljö). Insåg att författaren hade gett mig omdömet att jag trodde mycket om mitt eget handlande i jämförelse med andra han hade intervjuat, trots att han ansåg att min kunskap i ämnet var begränsad.

För en perfektionist som inte vill uttala sig förrän jag har 100% på fötterna var detta en mycket smärtsam läsning.

Häromdagen gick jag och ältade detta medan jag försökte städa inför en fest. För varje sak jag flyttade på noterade jag vilka beslut jag tog (miljömässiga, praktiska, traditionsenliga). Sen värderade jag dem gentemot författarens frågeställning och till sist gentemot min kunskap om miljö.

Jag kom fram till att för miljön måste mina faktiska val och aktiviteter vara det viktigaste så länge jag har kommit upp i en acceptabel kunskapsnivå. Det spelar tex ingen roll om jag kan räkna ut energitillgången ner till minsta kilowatt. Det viktiga är att jag vet att energikonsumtion påverkar miljön negativt och att jag handlar därefter.

Vad i hela friden har då detta med dig och ditt kreativa drömprojekt att göra? Jo, om du har en inre kritiker, eller en omgivning, som menar att du inte kan utöva din kreativitet förrän du är fullärd då har du problem.

Du kan läsa ihjäl dig om hur du komponerar den perfekta glasyren om du är keramiker. Bildkomposition och färganalyser kan ta upp en hel professorskarriär om du är bildkonstnär. Är du författare blir du heller aldrig färdiglärd. Inte nog med att det skrivartekniska hantverket är omfattande; varje enskild handling som dina karaktärer får för sig att göra renderar i ändlösa möjligheter till kunskapsinhämtning.

Själva grunddefinitionen av kreativitet är att få nya idéer och att genomföra desamma. Blir du stående på ett ben är du inte kreativ hur många idéer du än får fram på hur du ska sätta ner foten. Du måste göra något.

Tenderar du att förbereda dig för mycket? Satsa på mycket aktivitet istället! Utveckla din handlingskraft!

Det kan komma någon som tycker som studenten ovan, men i de allra flesta fall kommer du att få något gjort oftare, något som förmodligen kommer uppvisa en mycket god kvalitet trots dina farhågor och som dessutom kommer att kunna uppmärksammas av din omgivning.

————————————-
Vill du trots råden ovan :-) satsa på kontinuerlig kompetensutveckling inom kreativitet är du varmt välkommen att kostnadsfritt prenumerera på Kreativitetsbrevet. Snabbt och effektivt kommer kunskapen hem till din e-postinkorg.
————————————-

Fler artiklar som stimulerar din handlingskraft hittar du här:

 

På onsdag kommer nästa kreativitetsövning att publiceras. Vi syns!

 

This entry was posted in Få det gjort and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>