Från blockerad och frustrerad till dagligt kreativ

Ulla Maria JohansonAv Ulla Maria Johanson, gästbloggare

Under många år bar jag på en längtan efter ett mera kreativt liv. Jag visste bara inte hur. Skulle jag måla eller kanske skriva? Jag ville göra något – helst stort, men hade ingen aning om hur jag skulle komma igång. Så en dag på hösten 2014 hittade jag på amazon.com Carol Marines bok om Daily Painting. Huvuddragen i konceptet var enkla; att måla ofta, gärna dagligen, i det lilla formatet för att på så sätt bli mer kreativ och produktiv.

Dagen efter målade jag mitt första lilla alster och några dagar senare startade jag min blogg Kreativ varje dag. Till att börja med hade jag svårt att hinna med att måla, fotografera mina bilder och lägga ut på bloggen. Jag prioriterade målandet och uppdaterade bloggen efter hand. Att måla i storlek 15×15 eller 20×20 cm passade mig perfekt. Det var inte någon skrämmande stor yta som skulle fyllas med något fantastiskt utan hanterbart. I och med att det nu handlade mer om skapande än om kvalitet blev det lättare att hantera den inre  kritikern. Det behövde inte bli perfekt just idag, morgondagen innebar ju en ny chans.

160108 - UllaMariaJohansonSå gick dagarna och successivt kom jag in i det så att jag hann uppdatera bloggen varje dag (inte alltid med bred marginal). Jag upptäckte att det för det mesta var mycket kul och när kritikern hävdade att det jag åstadkom var bedrövligt och ifrågasatte meningen med att dag efter dag anstränga mig att lägga ut på en blogg som bara lästes av mina systrar och några vänner kunde jag avfärda henne. Strunt samma om det var uselt – jag hade så få läsare. I samförstånd med kritikern bestämde jag mig för att fortsätta mitt kreativa äventyr i åtminstone 100 dagar. När jag kommit så långt förlängde jag det till ett år.

Vad gäller skrivandet var jag från början på det klara med att det inte skulle bli för långt. Dels för att eventuella besökare skulle orka läsa det och dels för att jag själv skulle hinna skriva det. Till att börja med skrev jag lite allmänt om mitt liv, målande eller motivval.  Någon gång när jag inte kom på något jag tyckte var värt att berätta totade jag ihop en liten vers. Efter hand tog verserna över helt och kritikern satt nu uppgiven i ett hörn och skakade på huvudet. Själv struntade jag i om det var hipfaktor noll. Jag hade roligt.

160109 - UllaMariaJohansonNär jag började närma mig ettårsjubileum kände jag mig modig nog att börja kommentera på några andras bloggar. Detta resulterade i kommentarer tillbaka och bloggandet fick en ny dimension. Från att ha varit en rätt ensam sysselsättning blev det nu levande och aktivt på ett helt annat vis. Aldrig hade jag kunnat tro att det var så fantastiskt med bloggvänner. Samtidigt som det var kul med aktiva läsare gav det också utrymme för ökade prestationskrav. Därför är jag glad att det dröjde så pass länge. Det gjorde det lättare att lita till processen.

Nu har det blivit över 400 inlägg på bloggen och det har inneburit en stor förändring i mitt liv. Visst har det blivit ett antal magplask, nödrim och stress i sista minuten men det har också tillkommit sådant jag är mycket nöjd med. Det är härligt att inte längre längta efter att vara kreativ utan att faktiskt vara det. Tack vare bloggandet har jag fått nya vänner att utbyta tankar och kommentarer med samtidigt som jag får ta del av deras kreativa tillvaro i ord och bild.

5 tips till dig som också vill leva ett kreativt vardagsliv:

 1. Skala ner till ett hanterbart format. Är det del av ett större projekt skall det vara en tydlig enhet som kan avslutas.
 2. Gör det till en regelbundet återkommande aktivitet. Bestäm om det ska vara varje dag eller ett visst antal dagar per vecka.
 3. Hitta ett sätt att presentera det du gör. Den kan t ex vara en blogg eller någon annan social plattform på nätet. Det här med att lägga ut är inte bara för att visa upp för andra utan väl så mycket för att sporra att skapa och känna tillfredsställelse att ha gjort det.
 4. Skaffa en supporterklubb. Till en början kan det räcka med en liten trogen skara som gör tummen upp. Jag har själv tankar på att starta ett nätverk för dagligt kreativa så om du är intresserad får du gärna höra av dig.
 5. Gör det just du tycker är roligt och strunta i om det är trendigt, tillräckligt högtstående eller kommersiellt gångbart. Du gör det här för din egen skull och behöver därför inte stöpa om dig för att passa någon annan. Min övertygelse är att världen blir gladare, varmare och rikare ju fler som vågar sjunga med sin egen unika stämma.

Vill du veta mer om Ulla Maria Johanson? Läs hennes (och andra gästbloggares) presentation här.

Vill du läsa fler gästbloggsinlägg? Prova gärna:

 

This entry was posted in Få det gjort, Frigör din kreativitet, Gästblogg and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Från blockerad och frustrerad till dagligt kreativ

 1. Tove Olberg says:

  Hej Ulla Maria!
  Så roligt att du gästbloggar just på denna bloggen!
  Så kom jag också hit och kommer återkomma till kreativen :-)
  … handlar mer om skapandet än kvalitet …
  hanterbart …
  egna kritiken ..något som gjorde mig gott att läsa, känna igen mig i vad gäller mitt eget målande …
  Härligt att du kom loss med ditt skapande!
  Skaparkram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>