Kreativitet – att våga ge sig själv tillåtelse

Fotograf: Maria Henell

Fotograf: Maria Henell

Av Elisabeth Jönsson, gästbloggare

När jag fick frågan om jag ville skriva ett gästinlägg för Kreativitetsguiden om kreativitet var min spontana tanke leken och det lekande barnet. För jag tror det är här fröet finns till den personliga kreativiteten – att tillåta sig att hålla kvar kontakten och bejaka det lekande barn som finns inom en själv.

I leken kan allt hända, världen är full av möjligheter, spontant och intuitivt finner leken nya vägar. I den goda leken finns inga fördömanden eller någon kritik. Leken kan bli till långa berättelser i andra världar. Leken kan stanna upp under kvällen och finna nya ingångar dagen därpå. För att leka krävs också mod och inre trygghet. Detta märks kanske tydligast i kontakten med andra, att stå på sig, testa idéer bland kamrater och få saker att hända tänker jag utmärker de kreativa barnen som i leken samarbetar med varandra.

Jag tror att vi alla bär ett lekande barn och kreativiteten inom oss. Däremot har vi olika förutsättningar, förmåga och vilja att ge fantasin utrymme. För att vara kreativ krävs tid, idéer ska födas och förädlas. Men den svåraste biten är, tycker jag ofta, att tro på det man gör, att våga driva idén vidare och göra den till verklighet. En kreativ människa gör något nytt. Det kan innebära att hen blir avvikande eller utsätts för ifrågasättande och i värsta fall för hån.

Skapar man på sin egen kammare kan det vara lättare att ta ut svängarna. Det är när det man skapat ska möta en publik som rädslan infinner sig.

Den inre tilliten kan komma med erfarenheten, men jag tror många skapande människor som lever på sin kreativitet bär på någon form av rädsla för att det man gör inte ska duga.
Jag beundrar den kreativa människan, utan nytänkande och nyskapande skulle livet vara tråkigt och utvecklingen skulle stå stilla.

Vill du veta mer om Elisabeth Jönsson? Läs hennes (och andra gästbloggares) presentation här.

Är du intresserad av att läsa inlägg från andra gästbloggare? Prova:

This entry was posted in Gästblogg, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kreativitet – att våga ge sig själv tillåtelse

  1. Pingback: Att bejaka det lekande barnet | Punctum saliens boktipsar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>