Kreativitet ur ett författarperspektiv

Omslag-dskhdAv Jack A – gästbloggare

Är kreativitet något vi föds med? En gåva som bara vissa av oss har? Eller är det i själva verket så att vi alla kan träna upp vår kreativitet?

Stephen King hävdar att om vi bara sätter oss ner och skriver samma tid varje dag så kommer kreativiteten automatiskt. Det är ingenting vi behöver reflektera över, menar King.

Alla har inte möjligheten att skriva samma tid varje dag, men jag har själv upplevt hur mycket enklare det är att komma in i flytet om jag skriver intensivt under en period. Så fort jag inte har skrivit på ett tag går det genast trögare.

Är det verkligen så enkelt att vi bara behöver sätta oss ner och skriva regelbundet? Är det hela hemligheten bakom kreativiteten?

I sin bok Konsten att få mentala superkrafter definierar Henrik Fexeus kreativitet som att ”kombinera två tidigare åtskilda tankar och utifrån dem skapa något nytt”.  Fexeus menar att ju större informationsinflöde vi utsätter oss för desto mer ökar vi våra chanser att få ett kreativt utflöde. Fexeus hävdar också att vi alla kan träna upp vår kreativitet.

Hur tränar vi då upp vår kreativitet? Konsten att få mentala superkrafter, andra kreativitetsböcker och Kreativitetsguiden kryllar av kreativa övningar och tips. Vi kan välja och vraka mellan övningar och hitta några som fungerar för just oss. För visst fungerar de. Övningarna och tipsen bidrar till att vi kopplar in oss på den kreativa frekvensen.

På samma sätt som gravida ser barnvagnar ser författare kreativa flöden. När jag är i skrivperioder kan jag knappt läsa, se en film eller samtala med någon utan att fundera över hur jag kan använda det i mitt eget projekt.

Både Kreativitetsguiden och Fexeus poängterar vikten av att bryta ner våra projekt i delmål. Om jag vetat att min bok Det skulle kunna hända dig skulle ta 1000 timmar att slutföra hade jag aldrig börjat. Det var betydligt mer gripbart att tänka: Den här veckan skall jag skriva de här tre kapitlen, idag knackar jag ner scenen om när huvudpersonerna är på Jävlaranammakonsert och imorgon scenen om när Angelina och protagonisten grälar…

Jag tror alltså att vi är en bra bit på väg om vi skriver regelbundet, blir medvetna om att det går att bli mer kreativa, bestämmer oss för att bli mer kreativa, kopplar in oss på den kreativa frekvensen och bryter ner våra projekt i delmål.

Vill du veta mer om Jack A? Klicka här och läs hans (och andra gästbloggares) presentation.

Vill du läsa fler gästbloggsinlägg? Prova

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Gästblogg and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kreativitet ur ett författarperspektiv

  1. Pingback: Kreativitet ur ett författarperspektiv | Det skulle kunna hända dig - en e-bok av Jack A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>