Våga vara kreativ

Karin ErikssonAv Karin Eriksson, gästbloggare

Det krävs mod att gå dit ingen annan tidigare gått. Mod för att ta ett, två eller tre steg utanför sin bekvämlighetszon. För det är ju oftast utanför bekvämlighetszonen man måste ta sin kreativitet om den ska få luft under vingarna.

Bara genom att vara kreativ och ge utlopp för sin kreativitet går man utanför normen många gånger och man kan lätt ses som avvikande, så det krävs stort mod att fullfölja sin vision. Mod att stå för något nytt och tro på sig själv, lita på sin magkänsla och inte justera för att passa in.

Själv tar jag god tid på mig innan en idé formaliseras på papperet och bollas med andra. Jag behöver behålla magin och energin i min idé intakt och den behöver växa färdigt innan jag kan ta den vidare utanför mig själv. Sen väljer jag noga ut personer som jag har förtroende för och som är något insatta i branschen det gäller. Därefter kommer ofta en period där man fått bra konstruktiv feedback och man ”jobbar på” mot en slutprodukt.

Därpå kommer fasen, när jag är nästan klar, där jag plötsligt börjar ifrågasätta allt jag skapat. Från början till slut. Det här är en form av kreativ ångest. Varför har ingen annan tänkt eller gjort det här? Min idé är säkert väldigt konstig för annars hade ju någon annan redan gjort den. Eller, tänk om ingen tycker om min produkt? Det är då jag måste hitta tillbaka till min magkänsla som jag hade när jag startade och våga lita på min kreativitet och att den leder mig dit jag ska.

En gång vann jag en affärsidé-tävling. Jag hade varit riktigt kreativ. Det tyckte jag till och med själv. I priset ingick det stöttning i att förverkliga idén och som ett led i detta skulle idén presenteras för en potentiell samarbetspartner. Den presenterades för ett lagom stort svenskt företag. Jag var nervös förstås och runt bordet med förväntansfulla blickar satt tre personer ur högsta ledningen. Jag byggde upp min presentation och precis när jag hade kommit till ”tada”-delen, jag hann knappt avsluta meningen, så bröt en av männen in med orden: ”Men det är ju en helt galen idé!”. Det blev alldeles tyst i rummet. Jag kände hur hjärtat sjönk. Jag visste att den var lite galen… Visst, men den hade ju potential. I samma andetag fortsatte han: ”Men det är ju faktiskt de galnaste idéerna som kan bli riktigt stora. Fortsätt!” Puh! Jag hade fångat deras intresse, även om det aldrig blev något mer med den.

Så vad jag vill säga är, ta ut svängarna. Var lite galen. Trampa nya stigar. Bara för att ingen annan gått där tidigare betyder det inte att det inte är något att satsa på.  Allt är inte uppfunnet, skrivet eller designat. Tänk om just du sitter inne med nästa stora roman? Eller uppfinning? Låt din kreativitet få vingar. Bara vi själva kan begränsa oss.

Idag har jag utökat min bekvämlighetszon. Det här är mitt första blogginlägg. På riktigt. Jag känner mig modig och stolt! Det sägs att det enda man ångrar på sin dödsbädd är det man inte gjorde. Så ge din idé vingar redan idag! Kontakta förlaget, skivbolaget eller teatern! Det är din tur att vara modig och ta din idé med dig ut ur bekvämlighetszonen.

Vad har du att förlora?

Vill du veta mer om Karin Eriksson? Läs hennes (och andra gästbloggares) presentation här.

Är du intresserad av att läsa inlägg från andra gästbloggare? Prova:

This entry was posted in Gästblogg, Mod and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Våga vara kreativ

 1. Sandra Lodin says:

  Hej jag bara kan inte börja måla hur mycket jag än vill vara kreativ hur börjar jag??

  Vänligen Sandra

  • Torun says:

   Hej Sandra!
   Förstår att det måste vara verkligt frustrerande.

   Hur svaret ser ut beror lite på vad det är som hindrar dig att komma igång.
   Ofta handlar det om att lura sig själv och sina tankar lite.

   Vad händer om du bestämmer dig för att inte måla, så som du tänker dig i vanliga fall, utan tex bestämmer dig för att du inte ska få något resultat. Vad du än gör så ska det helt enkelt inte bli något. Varken snyggt eller fult, eller bra eller dåligt. Du ska bara kleta färg för att det är roligt. Hur spelar ingen roll, du ska ändå slänga det sen. Måla på insidan av cornflakespaket eller på toalettrullar, ta penseln mellan tårna och måla på tidningspapper på golvet. Brukar du måla med olja, eller akryl, köp barnvattenfärger och blanda loss.

   Med andra ord – ett sätt att komma igång är att göra det så enkelt och så ofarligt för din inre kritiker, så han/hon/den/det inte ser någon anledning att stoppa dig.

   Jag önskar dig varmt lycka till!
   Torun

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>