Har du råkat på din granne i porrbutiken?

En dag när jag gick på pendeltåget skrek ovanstående rubrik emot mig från en kvarglömd tidning. Rubriken ifråga visade sig tillhöra en krönika skriven av Kalle Lind som handlade om skamfyllda föräldramöten hos en välkänd hamburgerkedja.

Långt innan jag öppnat tidningen var min nyfikenhet väckt och min associationsförmåga synnerligen aktiv. Vad kunde krönikan handla om? Tänk om han hade träffat sin granne i en porrbutik? Tänk om jag skulle ha gjort detsamma? Vad skulle jag då ha tänkt och känt och hur skulle det ha påverkat hemgatans gemensamma sociala sammanhang? Hur skulle jag framöver bemöta mina och grannens barn? Det tog inte lång tid innan jag skapat långtgående och dramatiska konsekvenser av rubriken till denna i sammanhanget väldigt oskyldiga lilla krönika.

Jag har svårt att tro att jag är ensam i min rubrikupplevelse och det är här kopplingen till din kreativa utövning kommer in. För att nå fram till dem som kommer ha förmånen att ta del av din kreativa utövning måste det du gör vara intressant. Det måste beröra mottagaren och slå an en sträng.

Men, du struntar väl i mottagaren? Du utövar väl din kreativitet för din egen skull? Helt riktigt. Det här med att slå an en sträng är minst lika viktigt för din egen del. För att vara och förbli motiverad, inför det ibland riktigt hårda jobb det innebär att arbeta sig igenom en kreativ process, måste du själv bli berörd och känna att det du arbetar med är viktigt och intressant. Annars kommer allt arbete att kännas meningslöst.

Visst låter det banalt? Fånigt enkelt? Det här behövs det väl ingen artikel om? Jo, för det finns något centralt i att nå fram och beröra dig själv och andra. Som ibland är svårt:

Du måste våga. Du måste gå utanför din egen bekvämlighetszon och våga bli förknippad med snaskighet, sårbarhet, kontroversiella sammanhang, sorg och smärta. Sen behöver inte det du gör ha starka, sexuella anspelningar som rubriken jag ramlade över, men det måste betyda något för dig och mottagaren. På riktigt.

Läs gärna vidare:

 

This entry was posted in Mod, Utmana dig själv and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>