Hur du hittar tid för dina kreativa projekt – del 6

Har du hängt med från början i artikelserien ”Hur du hittar tid för dina kreativa projekt” misstänker jag att du någon gång har misströstat och undrat när i hela fridens namn den där Torun kommer att komma till pudelns kärna. Det där som handlar om ditt kreativa projekt. Det där som faktiskt handlar om att göra något. Inte allt annat runtikring. För dig kan jag meddela att det är idag. Nu. Här.

Nu äntligen, äntligen är det dags att karva ut den där åtråvärda tiden i ditt liv som du har fredat genom att säga nej så att du kan jobba med den del av ditt kreativa projekt som är aktuell, färdigställa det i tid och skapa något som bidrar till meningen med ditt liv.

Är du med? Då köööööööööööööööör vi!

Vågenergi – eller vitsen med kontinuitet

När vi tar oss an ett större kreativt projekt är det oftast något som inte kan vaskas av på en förmiddag. Det gäller att hitta tid till det som ska göras och det gäller att hitta stöd i sitt sätt att tänka.

Här nedan tänkte jag tipsa dig om två olika metoder som jag har provat. Vilken som ger dig bäst effekt beror både på vilken typ av projekt du har och vilken livssituation du har. Metoderna kan dessutom med fördel kombineras.

Den första metoden går ut på att skapa något varje dag, en liten mikrobit i det stora pussel som är ditt projekt. Den här metoden passar bra om ditt projekt är långsiktigt och om det går att bryta ner i bitar som du hinner göra på den tid du kan karva ut varje dag. Alternativt att du faktiskt har ganska gott om tid till förfogande varje dag.

En man som medvetet använt sig av denna metod är Stef Lewandowski som efter ett mycket allvarligt sjukdomstillfälle bestämde sig för att skapa något varje dag.

Själv utnyttjar jag den här metoden till kontinuerligt hemsidesarbete med kreativitetsguiden. Jag skriver artiklar, övningar, kollar länkar, uppdaterar inlägg och läser in mig på nytt material.

Den andra metoden är en strukturerad tidsplanering med syfte att skapa utrymme för både mindre och större tidssjok att arbeta med projektet på. Det kan närmast beskrivas som kontinuerliga energiutbrott. Metoden har flera förespråkare, men Sean McCabe föreslår en enkel, men genial metod:

  • Lite varje dag
  • En hel dag var sjunde dag
  • En hel vecka var sjunde vecka
  • En hel månad var sjunde månad
  • Och om möjligt – Ett helt år var sjunde år!

Lite varje dagÄven om jag själv inte lyckats följa metoden genom alla de fem stegen räcker de tre första gott för att hitta utrymme för utvecklingsarbete, författande och fördjupad research, dvs aktiviteter som kräver att jag kan fokusera på uppgiften i ett vaket och piggt tillstånd.

Utöver dessa två metoder läste jag för många år sedan om en kvinna som ville bli författare. Hennes dagliga arbete och familjesituation omöjliggjorde de två metoderna jag presenterat ovan. Hon skapade istället en egen metod. Först räknade hon grundligt ut hur mycket pengar hon behövde för att leva som vanligt en månad. Sen jobbade hon intensivt samtidigt som hon sparade undan pengar. När sparkapitalet nådde upp till beloppet som hon behövde för att klara sig en månad tog hon ledigt från det ordinarie jobbet och ägnade sig med fullt fokus och frenesi åt att skriva.

Tidigare delar av artikelserien hittar du här:

Senare delar av artikelserien hittar du här:

Vill du läsa fler relaterade artiklar? Prova:

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>