Kreativitetsövning #60 – Hur du skapar mentalt utrymme för din kreativitet och samtidigt får det som måste bli gjort utfört

Photo credit: freepik.com

Photo credit: freepik.com

Då och då kör det ihop sig. Arbetsuppgifter, föreningsåtaganden, familjesammankomster, bilreparationer, deadlines… allt tycks kastas emot dig och blir till en strid ström som du förtvivlat försöker ta dig igenom utan att drunkna.

I den situationen är det inte lätt att vara avslappnad, kreativ och nyskapande. Det är inte heller lätt att sortera och prioritera bland uppgifterna trots att det är precis det som behövs.

Nästa gång det händer kan du använda dig av den här luftballongsövningen:

Sätt dig ner en stund och tillåt dig att släppa fram allt det du går och tänker på. Låt tankarna vandra fritt även om det känns jobbigt och stressande.

Föreställ dig sedan att du kliver i en luftballong och att denna stiger till väders. Ta en stund för att levandegöra bilden för dig. Hur låter gasbrännaren? Känner du vinden? Hur känns det när ballongen lyfter?

När du har kommit upp i luften kan du titta ner på alla måsten, surdegar, oförutsedda händelser och löften som springer omkring och stångas nedanför dig. Ser du vad små de är? Känner du vad långt borta från dig de är? Kanske du till och med kan le lite åt att de är så ettriga trots sin ringa storlek?

Sök sedan reda på luftballongens ankare och släpp ner det i den bökande högen under dig. Hala upp en uppgift och syna den. Bestäm vad som är nästa grej du måste göra med den och skriv ner det på en att-göra-lista. Skicka ner ankaret, hala upp en ny uppgift, syna den, bestäm nästa steg och skriv ner även den på din att-göra-lista.

Notera att varje uppgift som du halar upp lämnar ett litet tomrum efter sig nere på marken. Fortsätt att hala upp uppgifter en och en till dess att det är alldeles tomt nedanför dig. Låt tankarna flyga och hala upp eventuella eftersläntare.

Slutligen är det dags att lägga märke till hur det känns inom dig. Känner du dig lättad? Tänker du klarare? Har du fått kraft? Är du ivrig att börja jobba? Om det är så är det dags att låta luftballongen sakta sjunka ner till marken. Ta den tid du behöver för att kliva ur och titta på det förändrade landskapet. Om du fortfarande känner dig stressad och pressad behöver du släppa ut fler tankar och fortsätta ”fiskandet” med ankaret.

Jag önskar dig varmt lycka till med att frigöra din mentala kapacitet, få det som måste bli gjort utfört och samtidigt skapa utrymme för din kreativitet.

Fler kreativitetsövningar hittar du här.

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Frigör din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>