Idéboken – en förädlingsteknik för dina kreativa idéer

Roger FAv Roger Forslund, gästbloggare

Alla vi som är intresserade av kreativitet vet att idéer kan komma när som helst. De poppar upp från ditt undermedvetna när du vaknar mitt i natten, går en promenad, städar, sitter på en middag med vänner. Vi vet därför också vikten av att alltid (alltid!) ha tillgång till anteckningsmaterial. Nu för tiden finns också utmärkta möjligheter att göra anteckningar i mobiltelefonen.

Men det jag vill slå ett slag för är det som kommer sedan, bearbetningen av idén eller det systematiska arbetet med att kläcka en idé till en känd frågeställning. Till det här använder jag min Idébok.

Så här går det till:
Jag har köpt en anteckningsbok som inspirerar mig. Jag gick egentligen till bokhandeln för att leta efter en vacker anteckningsbok, men det blev en A4-stor bok med helsvart hårt omslag. Den har blanka sidor, ej linjerade, för att mina tankar ska få flöda fritt över arken.
Mitt på ett blad skriver jag med en fet penna idén eller frågeställningen. Sedan tar jag en vanlig penna och låter tankar flyta ut åt olika håll, ungefär som mindmapping.

Om jag börjar med en idé till något så blir det en hel del detaljer och frågeställningar att lösa (konvergent tänkande). Om jag börjar med en frågeställning blir det mer fria associationer och tankeflöden (divergent tänkande) för att hitta idéer till lösning.

Och nu det kanske viktigaste. Jag återvänder minst en gång i månaden till min Idébok med ett enda syfte, att utveckla de idéer jag redan har skissat på. De ska bli bättre, djupare, mer detaljerade. Ofta hittar jag nya infallsvinklar som jag inte hittat tidigare. Jag låter de olika idéerna befrukta varandra. Jag har alltid tio idéarbeten som är levande och ej avslutade, det är dem jag på det här sättet återvänder till.

Jag använder inte boken bara till egna projekt och idéer jag tänker genomföra utan jag tillåter mig själv att tänka stort och vara kreativ inom områden som jag själv inte verkar inom. Som exempel ur min Idébok kan jag nämna en skiss till ett gemensamt hus för de fyra stora religionerna, ett svenskt Times Square med neon och nyårsfirande i centrala Stockholm.

Våga vara djärv. Och återkom till dina egna idéer och ta hand om dem, precis som du gör med dina vänner.

Vill du veta mer om Roger Forslund? Läs hans (och andra gästbloggares) presentation här

Är du intresserad av att läsa inlägg från andra gästbloggare? Prova:

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Gästblogg and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>