Ja, och…

Du har en idé om vad du vill göra. Det är en bra idé och du brinner verkligen för den.

Tyvärr är det en annan del av din hjärna som producerar motverkande tankar av typen ”visst vore det kul att skriva en bok, men du kan alldeles för lite om boktryckarkonsten/ stavning/ dialog/ livet/ (sätt in valfri orsak)  för att överhuvudtaget försöka”.

Du har säkert både fått rådet och tänkt själv att du ska skaka av dig dessa ofruktsamma tankar. När det inte har gått, eller tankarna har återvänt efter ett tag, har du kanske till och med kompletterat dem med ”vad dålig jag är som inte kan låta bli att tänka på alla negativa saker istället för att bara börja med min kreativa idé”.

Pröva ett nytt grepp. Börja med att tacka dig själv och din hjärna för hjälpen att peka ut de svaga punkter som finns i den idé du har. Det är väsentligt att känna till dem så att du kan ta hjälp och eller i god tid lära dig mer om det du behöver veta. Använd sedan detta korta, men ack så effektiva uttryck: ”Ja, och”. Bekräfta din rädsla, dina farhågor och dig själv genom att svara ja. JA, jag vet alldeles för lite om boktryckarkonsten OCH det behöver jag inte veta något om just nu/ det kan ett förlag säkert hjälpa mig med/ det kan jag googla på lite allt eftersom.

Som du säkert inser innebär förnekandet av dina inre kommentarer att du gräver ner dig djupare i det träsk där du redan står och bankar på dig själv till ingen nytta. Att snabbt, kort och enkelt bekräfta att du har hört vad ditt inre försöker tala om för dig, att du tackat för det och att du har tänkt ut en strategi vad du ska göra med det som ditt nervösa inre har lyft fram i ljuset är ett snabbt, lätt och konstruktivt sätt att lösa upp onda cirklar.

Vill du läsa mer om hur du tystar din inre kritiker? Prova:

 

This entry was posted in Tysta din inre kritiker and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>