Kreativ i viktiga, allvarliga yrken?

Ok. Du vill arbeta på ett kreativt sätt.

Du känner inom dig att detta är precis den rätta vägen för dig att gå.

Problemet är bara att du har ett mycket viktig och allvarstyngt jobb.

Och att kreativitet är så gulligt på något sätt. Säkert bra, men… liksom ansvarslöst.

Definitivt inte passande det du arbetar med.

Hur skulle det se ut? Forskningsrapporter med roliga hittepålösningar? Stadsplanering med skojiga trafiklösningar à la Liseberg? Hela sjukhusavdelningar som spelar improvisationsteater och glömmer både tid, mat, mediciner och patienter?

Ja, du fattar ju själv. Det blir att knega på som vanligt.

Eller?

När jag läste tungviktaren ”Kreativitet – teori och praktik ska perspektiv” framstod begreppet ”kritisk kreativitet” först som en glädjedödare, men sedan alltmer som en paradox och till slut som en självklar nödvändighet.

Och – en räddare i nöden för dig med en stark passion, ett brinnande intresse och ett viktigt yrke som du vill utveckla på ett sätt som bara du kan.

Vad är då kritisk kreativitet?

Jo, det enklaste sättet att förklara det hela på är väl en mix, eller det bästa av två världar.

Begripligt? Inte? OK, jag förstår, vi tar det från början:

Kritisk kreativitet består av de bästa bitarna ur två olika processer: 1.) den kreativa processen och 2.) den kritiska, värderande och nagelfarande processen.

  1. Den kreativa processen är riktad mot att hitta nya lösningar, nya möjligheter och i slutänden landa i ett resultat, eller en produkt av något slag.
  2. Den kritiska processen å andra sidan är på jakt efter brister, fel och hinder. Är problemformulering korrekt formulerad? Är metodiken rätt för frågeställningen? Går det här att genomföra över huvud taget och har det gjorts några etiska överväganden?

För kritisk kreativitet innebär även en lyckad kombo av de två processerna att vissa kvalitéer uppfylls av de individer som är inblandade (du):

  • För att kunna arbeta nyskapande krävs det intuition, kreativitet och föreställningsförmåga.
  • För att kunna göra etiska överväganden, logiska analyser och strikta kontroller krävs det bla självständighet och reflektivt tänkande.

Kanske förklaras begreppet allra bäst med en illustration som också, dock i en något annorlunda tappning, återfinns i boken:

Kritisk kreativitet

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur är det för dig i ditt yrkesliv? Upplever du att det finns möjlighet för din kreativitet att göra nytta och få utlopp? Kommentera gärna nedan eller maila en rad eller två till torun@kreativitetsguiden.se

 

När du ändå är i gång finns här tre andra artiklar som du kanske tycker om:

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Frigör din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>