Kreativa porträtt #1 – Emilia Linderholm

Emilia Linderholm svVad heter du?
Emilia Linderholm

Var kommer du ifrån?
Vaxholm i Stockholms skärgård. Idag bor jag i Tolg utanför Växjö.

Vad gör du?
Jag är konstnär och sångerska utbildad inom Opera.

Varför är kreativitet viktigt för dig?
Det är det jag livnär mig på så det är viktig såklart i den bemärkelsen. Sen kan jag inte tänka mig ett liv utan det eftersom det alltid funnits med mig sedan barndomen. Kreativitet är något alla barn har, sen tappar vi ofta bort den på vägen, men jag tror att alla kan öva upp den förmågan igen.

När/hur upptäckte du att du hade en kreativ dröm eller ett kall att följa?
Väldigt tidigt 5-6 år.

Hur gick du till väga?
För mig har det alltid varit självklart. Tvivel har kommit i vuxen ålder då verkligheten kommit ikapp med egen familj, räkningar och sånt. Jag utbildade mig först inom konst och sedan inom sång. Sökte utbildningar och kurser och gav aldrig upp. Trägen vinner!

Har vägen till där du är idag varit rak, eller bestått av omvägar? Vart har i så fall dessa omvägar lett dig?
Jag tror inte att någon har en helt rak linje, då kommer smällarna senare. Jag kämpade oerhört för min sångteknik som inte alls var självklar. Till slut insåg jag att det var måleriet som bara fanns där så självklart och att jag i det skapandet var mycket lugnare, så det fick bli min bas istället för sången. När jag släppte pressen på sången så hamnade mycket av teknik och oro på plats! Men att arbeta inom den kreativa sektorn är tufft och konkurrensen stenhård. Så omvägarna har lett mig till det jag gör idag, att försöka kombinera måleri, text och sång.

Vad har fungerat för dig?
Att hitta lusten så det inte bara blir prestation. Det märker jag även på mina målarkurser då jag undervisar. Man måste ”trolla bort” den känslan hos deltagarna annars är det lätt att man låser sig och inget blir bra.

Vad har inte fungerat för dig?
Prestationsångest då såklart. Jag behöver också mål. Jag kan inte måla och sjunga annars. Jag vill ha en inbokad konsert eller utställning som jag satsar på. Jag säger som Birgit Nilsson: ”Skulle jag bara öva och sjunga när jag var inspirerad skulle jag bara göra det på julafton”. Det ligger mycket i det. Man kan inte ”vänta” på kreativitet. Man skapar den själv.

Har du fått någon återkoppling eller reaktion på ditt arbete som har värmt dig extra mycket?
Det är alltid roligt när barn blir berörda och funderar över konsten. Men när jag hade utställning kring min mammas cancer och min resa att bli mamma till mitt andra barn 2011 så hade jag mycket texter med målningarna. Då stod många och grät framför dem och då kände jag att jag verkligen berört. Helt underbart!

Har du några förebilder och vilka är dessa i så fall?
Det är olika. Rent målarmässigt har jag Ulf Trotzig som förebild. Utrycksmässigt Mia Skäringer som också vågar blanda sina utryck helt vilt.

Vilka tre tips kan du dela med dig av som hjälp till andra som börjar gå samma väg?
1.) Försök att få så mycket kunskap som det går i området. Vilka utbildningar är bäst?
2.) Våga ta kontakt med de som du tycker är duktiga på det just du vill göra, ofta blir folk bara glada och kan berätta hur de tagit sig fram och tänkt. Satsa högt då kanske du når halvvägs.
3.) Våga ta betalt! Det finns en rädsla för ekonomi i kreativa yrken, men man måste få skälig lön för det man gör annars går det inte att leva på.

Vad arbetar du med nu oktober 2013?
Med en utställning och konsert i Kungsholmskyrka i Stockholm i samband med Allhelgonahelgen. Den kretsar kring död och liv. Och ett sångprojekt med Maria Wranå  som kretsar kring Jules Sylvain.

Vad finns på agendan för nästa år, 2014?
Två konsthallsutställningar en i Olofströms konsthall och en i Alvesta konsthall. Då måste man tänka att man ska rymma hela hallen själv utan att det blir upprepande. Men jag arbetar också mycket med texter och verk i glas så det ska bli mycket spännande!

Tränar du din kreativitet och i så fall hur?
Absolut inte aktivt. Jag har två barn som är 2 och 6 år. De tränar mig hela tiden.

Hur gör du för att komma i ett kreativt tillstånd?
Som sagt är det inte så spännande som det kanske låter att vara professionell konstnär och sångerska. Jag har ju två barn med och då blir man mindre känslig och mindre självcentrerad. När tiden finns och barnen sover /är på dagis är det bara att köra på! Inte vänta och gå och känna efter. Man måste gå upp vid sju, börja öva rösten, gå igenom repertoar, äta nåt och sen börja måla. Man kan inte sitta och vänta på inspiration. Den kommer när man börjar .

Sen kan man bli inspirerad av en massa saker – höstpromenad med en massa vackra träd eller en fantastisk dansföreställning osv. Musik brukar jag ha på då jag ska måla. Man får hitta sin egen väg, men det kommer inte av sig själv.

Förutom det du gör idag, finns det något annat som du drömmer om eller önskar göra?
Jag älskar projekt, så var jag ekonomiskt oberoende skulle jag designa kläder, skriva diktböcker…oj oj en massa!

Vilken är din hemsides och/eller bloggadress?
Hemsida: www.emilialinderholm.com
Facebook: Art by Emilia Linderholm
Instagram: Emiliaingeborg.

Vem (från ett annat kreativt område än ditt eget) skulle du vilja se en intervju med på kreativitetsguiden.se?
Anna Nordström, fotograf

 

Skulle du själv vilja inspirera andra genom att berätta om din resa och på samma gång berätta för världen att du finns? Kontakta torun@kreativitetsguiden.se

 

This entry was posted in Kreativa Porträtt and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>