Kreativa porträtt #2 – LisaLove Bäckman

LisaLove_Backman_presentationDet kreativa porträttet om LisaLove Bäckman – Årets fotograf 2015 publiceras i samarbete med bildakuten.com.

Det har fullkomligen exploderat kring L. Bäckman sedan februari 2015, då hon utsågs till Årets Fotograf Grand Prix 2015 på Fotomässan, profilerades på Fotosidan.se, och utvecklade en gedigen följarskara på Instagram @lisalove.se. Vad driver henne? Hur fick hon en sådan uppskattning?

LisaLove, kan du berätta lite om dig själv?
Lugn och lång person som sedan barnsben gillat att vara kreativ i flera olika former och har nu snöat in på att göra bilder.

Hur har du tänkt dig fortsättningen under 2016?
Jag är dålig på att planera min egen framtid och drömma om den. Däremot är jag bra på att vardagsdrömma, fantisera och fokusera på närmaste tiden. Jag följer magkänslan och hoppas att min kreativa drift får bränsle och ger energi. Så jag fortsätter med det jag gör helt enkelt!

LisaLove_Backman_isvakHur ser din process ut, från idé till färdig print?
Just nu ser det oftast ut på två olika sätt. En del bilder görs helt på ingivelse i stunden och en del bilder har jag funderat på ett tag, men låter ändå alltid känslan i stunden vara med och styra utkomsten. I bildbehandlingen ser det ut ungefär på samma sätt, med skillnaden att jag där utvärderar materialet och går igenom vad som behöver göras för att nå den slutbild jag vill nå. Men även det beror på bildens art, om det är en ”enkel” bild eller ett omfattande montage som kräver planering och tekniska färdigheter.

När jag t ex myspysslar (som att kludda eller skissa) släpper jag krav på teknik och låter känslan styra och leker loss för att på så vis få nya idéer, inspiration och må gott under själva processen.

Kan du beskriva din kreativa bubbla när du sitter och arbetar med bilderna?
En plats där jag tillåts att släppa elände och negativa tankar för en stund. Tid och rum försvinner och en låga tänds inom mig, jag kan bli smått manisk ibland. För mig är själva processen – att skapa/göra något kreativt – minst lika viktig som själva slutresultatet. Det är ju processen som är utvecklande, ger drivkraft och får mig att må bra, slutprodukten är en bonus!

LisaLove_Backman_trappaMånga kämpar med stagnerade Instagramkonton medan du har en gedigen följarskara @lisalove.se. Hur tror du den växte sig så stor och gillande?
Nya följare verkar smyga sig på i ett ganska jämnt flöde och jag tänker att det är för att folk tycker om det jag gör. Jag jobbar inte aktivt med hashtaggar eller liknande, utan kör mitt race och lägger ut sämre som bättre bilder (subjektivt såklart, men från mitt perspektiv) och jag blandar humoristiska bilder med allvarsammare. På senare tid ser jag också en ökad spridning i samband med att jag levererar printar till kunder som tipsar sina vänner/följare om mig.

LisaLove_Backman_havTänker du återuppta skrivandet eller rentav kombinera det med fotograferandet?
Att formulera mina tankar och vara kreativ i skrift har alltid varit viktigt för mitt välmående och jag siktade mot att bli journalist. Skrev massvis under hela högstadiet och gymnasiet, men på grund av skrivarkurs och Svenska C tappade jag lusten att skriva. Jag har så smått börjat nysta i orden de senaste åren och skulle säkerligen skriva mycket mer om jag inte spenderade så mycket tid med mina bilder. Idag får kortare texter eller kombinationer av ord komplettera mina foton.

L. Bäckman blir intervjuad på Fotomässan som Årets Fotograf 2015

LisaLove_Backman_krasLisaLove, hur ser dina framtidsdrömmar ut?
Utöver ett mjukare, jämlikare och mer inkluderande samhälle, så skulle jag vilja jobba mindre, skapa mer, strosa i naturen oftare och bo lite större än vad jag gör idag. Jag börjar också känna en längtan om att få vara kreativ alla dygnets timmar och inte bara efter jobbet. Men det är en balans, idag har jag en grundinkomst som ger en viss trygghet och behöver på så vis inte känna mig stressad av att skapa för att betala hyran. Var sak har sin tid. 😉

LisaLove Bäckman intervjuades av Stefan Loå i mars 2016.

Sugen på att läsa fler kreativa porträtt? Prova:

 

This entry was posted in Kreativa Porträtt and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>