Kreativitetsövning #22 – Berättarkväll

Få saker stimulerar vår fantasi och vårt inre bildspråk som muntliga berättelser. I århundraden har vi samlats kring traktens berättare som bjudit på såväl viktig samhällsinformation som rent skvaller och mustiga, fantasifulla berättelser med de ondas makter nafsande i hälarna. Nu är det din tur.

Den här veckans övning går ut på att anordna en berättarkväll i all anspråkslöshet.
Men jag är ingen berättare, tänker du. Nej, kanske inte det, men det fina i kråksången är att det inte behövs.

Du behöver bara samla ihop några vänner och inledningsvis bjuda på något mycket enkelt att samlas kring. Har du tid, ork och lust vinner du mycket på att skapa en trevlig och avslappnad atmosfär. Det kan göras på många sätt och beror helt på var ni samlas och hur det ser ut just där. Tända ljus, filtar och kuddar är alltid användbart.  Ofta känns det bra att sitta i en ring.

Sist, men inte minst är det dags att sätta upp några enkla förhållningsregler.

 • Alla är välkomna
 • Alla som vill får berätta något, men ingen måste
 • Man får berätta/ prata om precis vad man vill (vedhuggning, bilproblem, barnsagor, arbetsfrågor)
 • Det finns ingen tidsgräns, men ett ansvar för att alla ska hinna berätta under kvällen
 • Alla lyssnar sitt allra bästa. Det är lyssna man ska vara bra på. Berättaren ska känna sig trygg, omtyckt och intressant.
 • När berättelsen är slut behöver man inte/ ska man inte gå in på innehållet, men ibland känns det bra att prata lite ändå. Men, kom ihåg, håll i så fall efterdiskussionen kort
 • Tacka för det ni har fått höra och skicka ordet vidare till näste deltagare
 • Och kom ihåg – allt som berättas stannar inom gruppen!

Finns det någon i din grupp som är lite mer framåt? Låt honom eller henne börja. När berättandet väl är igång – glöm inte att lyssna, slappna av och njuta av allt som kommer till dig.

Ha det så trevligt!

Vill du ta del av fler kreativitetsövningar? Klicka här!

 

This entry was posted in Kreativitetsövningar, Omge dig med kreativa människor, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kreativitetsövning #22 – Berättarkväll

 1. Roger says:

  Det här är intressant!
  Jag har tänkt mycket på det här med att vi ständigt berättar historier för varandra. Det är ett sätt att umgås. Hur vanlig är inte repliken: ”Det där får mig att tänka på en gång när jag var med om nåt liknande….”, och sedan är man igång. en historia leder till en annan historia, som leder till en annan, osv.
  Det fanns en period i mitt liv när jag samlade på sådana här skärvor ur livet, skrev ned dem, eftersom de är bra stoff när jag skriver (skönlitterär författere).
  Jag hade också förmånen att få stå upp och berätta en episod ur mitt liv på en svensk version av The Moth – Pratbar, i våras. Det var sannerligen spännande.
  Jag känner mig aldrig så kreativ och skrivsugen som efter en kväll fylld av goda historier.
  Missa inte de här fantastiska på The Moth:
  http://themoth.org/stories

  Roger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>