Kreativitetsövning #40 – Pecha Kucha – En lokal plattform för en värld av kreativitet

Ibland blir en lunch så mycket mer än en lunch. Så var fallet när Pecha Kucha kom på tal. Ett fenomen som jag inte hört talas om tidigare. Två korta ord och en lika kort förklaring senare var jag helt såld. Min förhoppning är att även du ska drabbas…

Pecha Kucha är ett presentationsevent med ursprung från Japan. Åtta till fjorton presentatörer går samman och presenterar 20 bilder var. Till varje bild får de prata i högst 20 sekunder. Det innebär att varje presentation blir max 6 minuter och 40 sekunder lång.

Tänk dig åtta till fjorton presentationer à 6 minuter och 40 sekunder – det blir ett nervkittlande kaleidoskop av intryck, inspiration och idéer. En veritabel kunskapschock!

Kopplingen till kreativitet är dubbel. Förutom den energikick, påfyllning och bas för nya intryck som upplevelsen ger din kreativitet, så skapades fenomenet 2003 i Tokyo för att ge möjligheten till unga designers att träffas, visa upp sitt arbete och dela idéer. Det innebär att presentatörerna och en stor del av publiken oftast är från områden som design, arkitektur, fotografi, konst och andra kreativa yrken men även från akademin.

Det mest spännande är att det inte finns några regler och begränsningar för vad presentationerna ska innehålla. Inga alls, bara man håller sig inom tidsgränsen.

Så… veckans övning är given. Ta reda på var närmsta Pecha Kucha-event är. Anmäl dig och delta. Berätta om något du brinner för. Låt dig översköljas av andras fascinerande tankar och idéer.

Bor du i närheten av Stockholm, Göteborg, Norrköping, Växjö och Malmö är det enkelt. Bara att googla. För många av oss andra återstår att skapa ett eget event. Gå ihop med en god vän, bjud in några kompisar, ställ in presentationsverktyget på att byta var 20:e sekund och kör!

Är du intresserad av fler kreativitetsövningar? Du hittar dem här!

 

This entry was posted in Kreativitetsövningar, Nya intryck, Omge dig med kreativa människor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>