Kreativitetsövning #45 – Intrycksstimulera dig

Har du hängt med både i tongångar, samhällsdebatt, kreativitetslitteratur och på kreativitetsguiden har det inte undgått dig att de intryck du får är sällsynt viktiga.

Det är dina intryck som utgör din erfarenhetsbank och som stimulerar dig att koppla ihop ett och två och få det till sjutton. Det är också med hjälp av intryck du fyller på din kreativa kraft.

Märkte du att jag skrev ”de intryck du FÅR är…”. Intryck är alldeles för viktiga för att bli marginaliserade till något som du får lite nu och då och kanske lite här och där. Nej, kavla upp ärmarna, här krävs medvetet arbete.

Den här veckan har du som uppgift att intrycksstimulera dig. Hur detta ska gå till beror naturligtvis på om du är ledig, eller om du arbetar, eller om du ligger hemma i sjuksängen.

Här nedan följer tre huvudkategorier att arbeta med:

  1. Variation. Gör det du brukar, men på ett annorlunda sätt. Brukar du läsa tidningen framifrån? Läs den bakifrån. Brukar du titta på TV en stund? Gör det, men välj en TV-kanal som du aldrig tittar på och så den klassiska av de klassiska: välj en annan väg till jobbet. Låter nog så enkelt dag 1, men dag 7?
  2. Nytt. Se medvetet till att göra något annat än du brukar. Kolla tex in de offentliga anslagstavlorna och besök en aktivitet som du aldrig haft kontakt med innan. Kanske finns det någon aktivitet du alltid gärna velat prova på?Ring upp, gå dit, se till att du får testa.
  3. Slump. Blunda, peka på ett ord i en tidning eller en bok, starta datorn och gör en sökning på det ord du råkat sätta fingret på. Välj en hemsida och läs den med stort intresse. Gör gärna detta tre gånger och snabbt varje gång. Alternativt kan du be vänner och okända (i kön till bussen, tandläkaren, apoteket, eller frisören) att tipsa dig om något de inte tror att du känner till.

Är du intresserad av fler kreativitetsövningar hittar du dem här. Vill du få nya kreativitetsövningar hemskickade till dig? Anmäl dig till Kreativitetsbrevet!

 

This entry was posted in Kreativitetsövningar, Nya intryck and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>