Kreativitetsövning #48 – Gör slumpen till din vän

Att göra sammankopplingar är fundamentalt i kreativitetsprocessen. Uppfinnare tex kombinerar ofta existerande komponenter och skapar på så sätt nya spännande produkter. Detta ska vi utnyttja i veckans kreativitetsövning genom att koppla samman saker som inte alls hör samman.

Börja med att riva 10 lappar i lagom storlek. Skriv sedan ner 10 ord, ett på varje lapp. Orden ska vara helt slumpmässiga. Bästa sättet är att på måfå sätta ner fingret i en tidning, se vad som står på närmsta skylt, öppna en bok var som helst och ta första ordet du ser eller fråga någon. Vik därefter ihop dina lappar och lägg dem i en skål eller dylikt.

Bestäm sedan vad dagens frågeställning är, tex Varför är det så viktigt för min karaktär att flytta från stan?

Dra sedan en lapp. Säg att det ord du får upp är ”druva”. Börja sedan att spåna. Har hen ärvt en vingård? Har hen sprutat gift i ett antal druvor och serverat dem på ett buffébord? Eller har hen hittat en pärla, stor som en druva och måste fly inte bara staden, utan även landet, för att inte maffian ska nå hen?

Kanske din frågeställning är av en något mer profan karaktär, tex Vilken målgrupp kan min nya glasprodukt tänkas ha? Lappen ger dig ordet ”skygglappar”. Kanske inte lika lätt. Ge inte upp. Lita på din hjärna. Det är ofta i de svåraste fallen som de bästa idéerna kommer.

Kan det vara så att produkten passar som vinstpokal vid större hästtävlingar? Passar produkten den kategori människor som kommit upp sig i ålder, har skaffat sig lite bättre inkomst, men definitivt helst vill se sig som unga och gärna följa med i sin tid? Eller är målgruppen snarare offentliga och privata inrättningar där människor vårdas för så svåra saker att vi normalt sett inte orkar ta in vetskapen om den i vårt dagliga liv och där produkten kan kasta lite ljus, mening och inspiration över vardagen?

Du förstår idén. Du inser också att alla idéer i slutändan inte kommer att hålla för din kritiska blick, men några kommer att göra det och du har tio ord (eller så många ord du önskar) på dig. Dessutom kommer du definitivt att ha roligt under tiden.

Fler kreativitetsövningar hittar du här. Vill du få nya kreativitetsövningar hemskickade? Anmäl dig här.

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Kreativitetsövningar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>