Kreativitetsövning #70 – Tokiga grannfrun

När jag var liten hälsade jag på min mormor och morfar i deras sommarstuga på landet. Grannen var en skojfrisk typ, som vi terroriserade så mycket vi kunde på ett kärvänligt sätt. Detta tog dock ett omedelbart slut när grannfrun blev tokig. Grannen ramade in hela tomten med en granhäck som växte sig tätare och allt högre. Och därinifrån kunde man höra grannfrun prata på en väldigt konstigt och för ett barn otäckt sätt.

Vill du bli lika tokig som grannfrun? Jaså inte? Hur ska jag då ta mig ur den här situationen?

Saken är den att man ibland sitter fast; det kan vara i en låst situation mellan två människor, det kan vara en praktisk konstruktion som ska lösas och det kan vara för att du är mitt inne i en (kreativ) process. Den gemensamma nämnare är att du inte vet vilket som är ditt nästa steg. Ibland vet du inte heller vad det egentligen är som är problemet.

”Tokiga grannfrun” är en teknik för att komma framåt och den bygger på något som du väl känner till: prata med dig själv.

Bestäm dig för vilket problem (om du har flera) som du ska ta dig an. Välj sedan en aktivitet som är fysisk och som du kan göra utan att tänka på det. Det är tex perfekt att gå en lång promenad eller ta hand om ett gigantiskt tvättberg i tvättstugan. Bara du är ostörd kan också undanplockning, blomvattning, bilstädning, risdragning etc. fungera som lämpliga aktiviteter.

Diskutera sedan med dig själv. Högt och tydligt. Låtsas att du är två olika personer. Ställ dig själv öppna frågor. Lyssna på svaren. Borra djupare. Ifrågasätt. Fråga om det kan vara så här i stället. Fråga vad som skulle hända om… osv.

Det viktiga är att du känner att du kan prata vitt och brett och diskutera med dig själv. Bry dig inte om att du kanske känner dig konstig i början. I dagens samhälle, till skillnad från min barndoms upplevelse, kommer ingen att tycka att du är det minsta tokig. Alla kommer att förutsätta att du pratar i telefon med någon.

Önskar du ta del av fler kreativitetsövningar hittar du dem här.

 

This entry was posted in Frigör din kreativitet, Kreativitetsövningar, Utmana dig själv and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>