Kreativitetsövning #74 – Bekräftelse

För att våga och vilja vara kreativ så är gruppklimatet av avgörande betydelse. I den här övningen ska vi träna på att ta emot de sköra och känsliga babyförslag som du och dina kollegor sätter till världen.  Naturligtvis kan samma teknik användas med nära och kära, tex vid semesterplanering hemma vid köksbordet.

Övningen kommer från improvisationsteatern och har som mål att gruppen ska lära sig att ta emot idéer utan att skjuta dem ifrån sig med en gång.

Gör så här:

  • Utse en person som börjar. Vederbörande säger ”Vi gör så här”, tex ”Vi ställer oss på bordet”.
  • Alla andra i rummet säger då med glädje och emfas ” JA, det gör vi!” och sedan ställer sig alla på bordet.
  • Näste person fortsätter på den inslagna vägen. ”Jag tycker vi ska göra så här…”
  • ”JA, det gör vi”, säger alla och gör sedan som förslagsställaren har sagt.

Fortsätt så länge ni orkar och som det är roligt.

Övningen brukar ge en hel del glada skratt, passar utmärkt som pausgymnastik och ger ordentlig effekt utan djupare analys.

För den individuella utvecklingens skull kan det dock vara av intresse att notera sina egna reaktioner vid de olika förslagen och koppla det till sitt normala beteende när någon kommer med ett förslag, oberoende av om det är inbjudan till en fest, eller ett förslag på en ny produkt, etc.

Observera att det inte skadar att använda den här övningen även gentemot sig själv. Så fort din hjärna kommer med ett förslag ska du mentalt applådera dig för ditt engagemang och ditt mod, även om du inte håller med om själva förslaget. Det kan du alltid försöka förbättra lite försiktigt framöver.

Gillar du kreativitetsövningar? Här har du gott om dem.

 

This entry was posted in Arbetsklimat, Ha roligt, Kreativitetsövningar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>