Kreativitetsövning #83 – Rubrikernas kreativa makt

meeting_13Av någon anledning framstår kreativitet ofta som något som mår bäst i enrum. Den kreativa personen är lika ofta en ensam och lidande person.

Jag vill hävda att det är precis tvärt om! Kreativitet frodas i gemenskap. Den växer och svingar sig mot nya höjder i närvaro av andra. Kreativitet är inte en enskild mängd som kan förbrukas utan snarare en cell med kapacitet att nybilda sig och bli fler och fler med hjälp av näring och celldelning.

Det är därför det är så viktigt för dig att umgås med andra kreativa människor; för att blomstra och öka din kreativitet. Som ett exempel bygger Kreativitetsövning #22 – Berättarkväll på denna princip.

Den här veckans kreativitetsövning kopplar även till ett ämne som berörs i artikeln Har du råkat på din granne i porrbutiken? Nämligen vikten av att syssla med något som berör dig på riktigt.

Övningen är tänkt att genomföras i grupp. Om du redan haft en berättarkväll är det här en utmärkt övning att fortsätta med vid en förnyad träff. Annars kan den här övningen vara lämplig att börja med (eftersom man lär känna varandra på ett avslappnat sätt) och så kan ni ta berättarkvällen vid ett senare tillfälle.

Gör så här:

  1. Börja med att skapa en god stämning i den lokal ni befinner er i. Går det att sitta bekvämt, kanske i en ring? Kan ni samlas över en fika? Har ni en sådan tur att det finns en brasa?
  2. Berätta sedan vad ni ska göra, poängtera att alla ska få vara huvudpersoner, hur viktigt det är att alla är aktiva och att det inte finns några som helst hämningar. Ju galnare förslag, desto bättre.
  3. Fortsätt sedan med att var och en får fundera för sig själv en stund. Har hen upplevt något spännande, skrämmande, farligt eller roligt som de andra i gruppen inte känner till?
  4. Låt var och en sedan formulera en passande rubrik till händelsen, gärna i stil med skvallermagasinen, tex ”En natt i Bolivia Maria aldrig glömmer”, ”Lycka i stormens öga”, ”Bortrövad i Karesuando” eller dylikt.
  5. Nu är ni redo för den gemensamma delen av övningen. Bestäm vet som ska börja vara huvudperson och låt hen läsa upp sin rubrik.
  6. Sen är det fritt fram för gruppen att spåna, gissa och hitta på vad som hände och med vem. Uppmuntra gärna denna del att bli kort, intensiv och livlig. Ju fler ni är, desto viktigare är det att styra så alla huvudpersoner får lika mycket tid, ork och engagemang i gissningsfasen.
  7. Med gruppens nyfikenhet på högsta nivå får huvudpersonen sedan berätta sin riktiga upplevelse som gav upprinnelse till rubriken.
  8. Fortsätt laget runt, så att alla får möjlighet att vara huvudpersoner.

Med förhoppningen om att ni kommer få många glada skratt tillsammans!

Fler kreativitetsövningar hittar du här.

Image – Designed by Freepik

This entry was posted in Ha roligt, Kreativitetsövningar, Omge dig med kreativa människor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>