Kreativitetsövning #92 – Mastermind-grupp

Jag förmodar att du har hört det många gånger vid det här laget: Kreativitet växer i samspel med andra människor.

Kanske har du någon gång upplevt att det snarare är tvärt om. Om du bara hade gått hem och jobbat med ditt kreativa projekt, så hade du kommit mycket längre och blivit mer inspirerad än du blivit av mötet med andra människor.

Och det är sant. Kreativitet växer i samspel med andra människor, men inte hur som helst. Ibland kan man behöva hjälpa till genom att strukturera processen och kontakten med andra.

Själv upplevde jag för två veckor sedan ett underbart exempel på hur sinnesvärlden kan explodera tillsammans med andra. Det var på en nätverksträff som vi kallar ”Arbetskamrater för en dag”. Den vänder sig främst till ensamföretagare och startade från början som ett hoffice, dvs vi gick hem till varandra och arbetade separat med våra egna uppgifter.

För två veckor sedan bestämde vi oss för att pröva mastermind-grupper, dvs att var och en skulle få lägga fram en frågeställning och sedan skulle gruppen efter bästa förmåga, och på tid, ge input. Vilken upplevelse! Tänk att få så många idéer och så mycket information direkt anpassat till mig och mina funderingar. Det var som en frökapsel som sprängdes. Hela hjärnan kokade över.

Självklart tänkte jag att du också ska få dra nytta av denna upplevelse. Veckans kreativitetsövning är därför given: testa en master mind-grupp.

Gör så här:

  1. Bjud in några personer som du vet är intresserade av det du håller på med.
  2. Berätta hur en mastermind-grupp går till.
  3. Sätt äggklockan på 10 minuter.
  4. Låt någon börja genom att kort berätta om sin frågeställning och lite bakgrund till denna.
  5. Ge gruppen några minuter till klargörande frågor, så att frågeställningen är förstådd av alla.
  6. Låt sedan gruppen brainstorma fram så många förslag som möjligt till svar på frågeställningen. Under denna tid är frågeställaren tyst, antecknar och ler vänligt mot gruppen.
  7. Efter det att de 10 minuterna har gått, reflekterar frågeställaren helt kort över sina svar.
  8. Därefter är det näste persons tur att bli frågeställare.

Om du och din grupp har tid, och för att ytterligare förstärka effekten, kan du genomföra två mastermind-tillfällen med egen arbetstid emellan. Andra mastermindtillfället kan då med fördel bli en finslipning av det första tillfällets frågeställning.

Fler kreativitetsövningar hittar du här.

 

This entry was posted in Kreativitetsövningar, Omge dig med kreativa människor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>