Multipotentialitet – den kreatives välsignelse och förbannelse

Once upon a time fick jag ett sommarjobb. Det föll på min lott att kontrollera och betala ut löner till 800 anställda sommarvikarier. Första månaden var jag skräckslagen. Det fanns så mycket att hålla koll på, så många möjligheter att göra fel och så många människor som kunde påverkas negativt. Andra månaden hade jag koll på läget, kände mig trygg, glad, och kunde hantera både det som var normalt och det som behövde speciell omtanke. Livet lekte. Tredje månaden var jag så uttråkad, så uttråkad. Jag kunde löneutbetalningarna utan och innan och önskade dem så långt vägen räckte. Det var en stor lättnad att få avsluta sommarvikariatet och vandra ut i havet av nya möjligheter.

Den här upplevelsen har följts av flera och förmågan att ständigt börja på något nytt, att ständigt bli nybörjare, att ständigt förkovra sig och därmed riskera att uppfattas som hoppjerka, svikare och oansvarig har poängterats av såväl välmenande vänner och kollegor som chefer.

Passion-multipotentialitet-den-kreatives-valsignelse-och-forbannelseHur är det med dig? Känner du igen dig? Är du en person som kan bli fascinerad av vad som helst och med hull och hår fokusera din passion på ditt nya intresseområde? Kan det till och med vara så att du har för mycket att intressera dig för? Och att ledan, dvs känslan av att vara uttråkad, kommer så snart du lärt dig så mycket du vill veta om ditt ämne?
Om du dessutom någon gång funderat på om det är något fel på dig som inte har hittat målet med ditt liv, då är chansen stor att du är en multipotentialitet, eller med andra ord en generalist.

Multipotentialitet är en pedagogisk och psykologisk term som syftar på förmågan hos en person, särskilt med starkt intellekt eller konstnärlig nyfikenhet, att utmärka sig inom två eller flera olika områden. 

Enligt Wikipedia tvistas det om fenomenets omfattning, men det klargörs också att fenomenet trots oenigheten kan innebära ett betydande problem för den som upplever det. Bland annat anges mållöshet, förvirring, ”paralysis by analysis”, socialt utanförskap samt apati och depression. Tristess anges också som vanligt förekommande. Även Psychology of Today pekar på de problem som kan uppstå när hög förmåga leder till för många möjliga alternativ.

Potential-multipotentialitet-den-kreatives-valsignelse-och-forbannelseFördelen då? Finns inte den? Jo, den finns och den är stark, framförallt för dig som är kreativ. Om du har många intressen, blandar dem och arbetar i de kontaktytor och skärningspunkter som uppstår blir det du gör både originellt och innovativt. Och även om du inte blandar de olika områdena kan många färdigheter överföras mellan discipliner, så det gör inget om du ändrar väg och riktning.

Emelie Wapnick som har skapat sajten Puttylike.com går så långt att hon listar 7 superkrafter som multipotentiella människor har.

Själv såg jag nyligen hennes TED-föredrag ”Varför vissa av oss inte har en livsuppgift” och fick med mig några insikter som faktiskt gav mig en ny syn på världen.

Emelie Wapnick pekar bland annat på att det är specialisten och specialistens kompetens som är norm i samhället. Det innebär även att det är specialistens definition av när något ska avslutas (vid perfektion, eller när man kan allt som möjligtvis går att veta) som gäller. Vilket annat avslut som helst ses som ett misslyckande och att man ger upp. Rådet att ”avsluta det du påbörjat” finns överallt och tutas i varenda liten småunge.

Generalister har drivkrafter som gör att de rör sig från intresseområde till intresseområde. När drivkraften är tillfredsställd, dvs när du har lärt dig det du vill lära dig, finns det ingen anledning att fortsätta. En känsla av leda och tristess är din kropps sätt att tala om för dig att det är dags att gå vidare. Och då bör du lyssna. Att försöka genomföra alla gamla och nya passioner och projekt du kommer på leder mest troligt till både analysis-paralysis och att du känner dig helt överhopad.

Att avsluta påbörjade projekt är alltså mycket viktigt för generalister. Och då att avsluta dem långt innan de rådande samhällsnormerna tycker det är lämpligt. Det är med andra ord för en generalist ytterst nödvändigt att kunna se igenom de rådande samhällsnormerna för att ge sig själv tillåtelse att avsluta och gå vidare och samtidigt kunna bemöta en välmenande, men oförstående omgivning.

Kunskapen om hur du som generalist fungerar kan vara livsavgörande.

Du är OK precis som du är.

Eller snarare; just för att du är som du är, är du en sådan lysande stjärna.

En stjärna med stor kreativ potential.

Mycket välbehövlig för samhället.

Glöm inte det!

Lässugen? Kanske kan de här artiklarna intressera dig!

 

This entry was posted in Frigör din kreativitet, Mod, Självförtroende, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>