Själv är inte alltid bäste dräng

För åtta år sedan flyttade vi till vår nuvarande bostad. Av de storslagna planerna att rensa ur, slänga och minimera blev inte så mycket. Vår då fem månader gamla son hade egna planer och all kraft gick till flytten i sig och själva flyttstädningen. Följden blev att ett gigantiskt rum på övervåningen i det nya huset belamrades med all min keramik.

IMGP4109.jpg

Som nyinflyttad får man många besök och samtliga blev naturligtvis exponerade för den yviga keramiksamlingen när de skulle undersöka husets övervåning. På de första besöken insåg jag att alla kommenterade keramiken (likväl som utsikten och rummets storlek) och det förvånade mig att alla verkade tycka så olika. Så jag iscensatte ett experiment och bad besökarna välja ut de fem verk de tyckte bäst om och rangordna dem på golvet.

För egen del hade jag en mycket bestämd uppfattning om vilka alster jag tyckte uppvisade kvalitet i design, form och glasyr. Just därför blev jag oerhört förvånad när jag insåg att smaken varierade stort mellan besökarna. Som ni redan listat ut tyckte ingen som jag.

Denna erfarenhet upprepade sig för inte så länge sedan när jag publicerade ett inlägg på kreativitetsguiden.se som jag inte riktigt var nöjd med. Ambitionen att ge er läsare en artikel varje måndag gjorde att jag publicerade det ändå med tanken att jag alltid skulle kunna redigera det senare. Den artikeln fick ovanligt många positiva reaktioner.

Vart vill jag då komma med dessa berättelser? Jo, för alla kreatörer kan den egenpåtvingade censuren bli oerhört hämmande. Den inre kritikern godkänner inga misstag från den egna kvalitetsnormen och bortser från det faktum att tycke och smak är olika. Som kreatör kan detta betyda att du stannar mitt i steget.

Genom att konstatera att man själv sällan är bästa domaren av ens verk, eller att smaken är olika, kan det vara lättare att låsa in den inre kritikern i en mental skrubb och ägna sig åt sin uppgift, oberoende av om denna är att komponera, måla, författa eller dreja.

Fler artiklar för att mota den inre kritikern hittar du här:

 

This entry was posted in Frigör din kreativitet, Tysta din inre kritiker and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>