Slappna av – ditt kreativa arbete är livsavgörande!

Vektor credits: Freepik.com

Vektor credits: Freepik.com

Förra sommaren satt jag i skuggan av några ljuvliga träd i Berlin tillsammans med min gode vän operasångaren. Vi förundrades över hur vildsint våra barn lekte i 32 graders värme. Själva kände vi oss filosofiska och mycket nöjda över att sitta stilla. Vi pratade om hur viktigt ett avslappnat förhållningssätt är för den kreativa utövningen.

Och det är det verkligen. När du känner tilltro till dig själv, omgivningen och den aktuella processen och du dessutom upplever att du har tid, verkar under kända förutsättningar och känner fysisk frihet, då är du både avslappnad och som mest kreativ.

Kreativ utövning kan i ett anspänt eller stressat ögonblick upplevas som fullständigt omöjlig. Kroppen är spänd vilket gör att hjärnan som är kreativitetens motor är delvis otillgänglig. Det gäller även andra av kroppens organ, tex rösten. För min vän operasångaren blir detta naturligtvis extra tydligt.

Men är det inte bara att slappna av lite och så är den saken ur världen? Jo, jag håller med dig. Visst låter det enkelt. Men som vanligt blandar sig verkligheten in i teorierna.

Som kreativ känns ofta det du håller på med både essentiellt och livsavgörande (och är det också många gånger). Det kan vara svårt att gå ifrån sin konst- eller sin skapandeprocess. Den följer med dig överallt och vart du än tittar hittar du nya kopplingar till det du håller på med. Med andra ord är det svårt att koppla bort den kreativa processen, hålla distansen till den och att hitta de perspektiv som är nödvändiga för att kunna slappna av.

Naturligtvis är det så att all anspänning inte är av ondo. Anspänning kan vara det där lilla extra som gör att du presterar bra. Spänning däremot kan vara mer negativt. Något som sitter fast och kanske till och med gör ont.

Det spända smyger på en medan avspänning måste eftersträvas medvetet.

Hur kan du då göra? Ja, det finns många sätt och här kommer några förslag:

  • Skratta mycket. Glädje i sig är avslappnande.
  • Lek av hjärtats lust. Leken är nyfiken till sin natur, upphäver vardagens regler och normer och innebär ingen ansvarsutkrävning.
  • Gör något annat som uppslukar hela din uppmärksamhet.
  • Träna, motionera, ta en långpromenad. Låt endorfinerna ”äta upp” adrenalinet.
  • Ta en massage. Beröring får dig att skifta fokus.
  • Lägg dig ner. Vila. Då förändras karaktären på dina hjärnvågor.

Och kanske det viktigaste av allt. Ta dig, din kreativitet och ditt behov av avspänning på allvar. För det är som Cicero, romersk författare, politiker och filosof sa:

”Bara den som är avslappnad kan skapa.”

Hur tänker du kring din kreativa process? Hur gör du själv för att hitta ett avspänt förhållningssätt till din kreativa utövning? Det vore jätteroligt om du ville maila mig på torun@kreativitetsguiden.se och dela med dig av dina tankar och erfarenheter.

 Sugen på att läsa fler relaterade artiklar? Prova

This entry was posted in Arbetsklimat, Frigör din kreativitet, Ha roligt, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>