Sorteringshjälp för en självhjälpsjunkie

Är du en självhjälpsjunkie? Slukar du böcker, youtube-klipp, webinarer och går på konferenser och seminarier? Själv tillhör jag definitivt den kategorin.

Men… det spelar egentligen ingen roll. Det här inlägget handlar om de goda råd vi översköljs av från olika gurus och det förvirrande faktum att de inte tycks överensstämma och ibland till och med vara direkt kontraproduktiva. Kreativitetsguiden.se är som du säkert märkt inget undantag…

Idag fick jag mig till livs en handfull nya råd av fyra talare som jag inte lyssnat till tidigare och efteråt försökte jag sortera in den nya kunskapen i förhållande till den gamla. Jag tyckte inte de stämde överens. Som tur var hade jag diskussionssällskap och det hjälper alltid min hjärna att se saker och ting lite klarare.

Så här på det nya året är det många som redan i december började propagera för att du och jag ska sätta mål för 2016. Konkreta, uppföljbara och absolut inte mer än fem.

I ett youtube-klipp av Robin Sharma pratar han om att ett-årsmål är bra, men alldeles för överväldigande att arbeta mot. Han föreslår därför att året ska delas in i kvartal och att varje kvartal ska ägnas åt ett särskilt mål, tex bli en bättre säljare eller reda upp dina finansiella förehavandena.

Idag fick jag dock höra att det är två veckor som gäller. Två veckor som ska ägnas åt att bli lite, lite bättre på ett visst område som du bestämmer dig för. Nästa två veckor är det nya utmaningar på lärokurvan som gäller.

Förutom ett-års-, kvartals-, och veckoperspektivet kan punkterna ovan se rätt lika ut. Låt mig få dela med mig av några tankar.

Vet du hur många mål du har satt upp för dig själv? Egentligen? Ska du tillaga och äta hälsosam mat? Börja motionera mer? Inreda ditt hem på ett smakfullt sätt? Kanske renovera? Möjligen ägna dig lite mer åt din kreativa ådra? Ta hand om dina vänner?

Börja med att lista alla dina mål. Lägg listan på ett särskilt ställe och fyll på allt eftersom. Det kan vara mycket uppfriskande och tankeväckande att medvetandegöra alla undermedvetna mål och värderingar.

Fundera sedan på tidsperspektivet. Känner du också att du har kort om tid? Eller ingen tid alls? Har du därför svårt att prioritera? Måste allt göras nu? (Något du inser är omöjligt och därför blir stående på ett ben).

Gör så här:

  1. Skriv ett brev till dig själv där du berättar hur du tänker dig att ditt liv ser ut om fem år. Vad har du uppnått? Vad har du gjort? Var befinner du dig? Och vilka av dina mål har du nått? Fördelen med att lyfta blicken fem år framåt i tiden är att du kravlar dig ur allt-nu-fällan. Är ditt mål att skriva två böcker? Fint. Du har fem år på dig. Du behöver inte skriva båda två i mars. Du kan skriva en 2017 och en 2020.
  2. Med den övergripande, långsiktiga förhoppningen klar bestämmer du sedan vad du vill göra det här året. Naturligtvis något som leder fram till där du ska vara om fem år.
  3. Om uppgifterna möjliggör koncentration, eller om du behöver stöd för att bibehålla fokus delar du sedan upp året i kvartal och fördelar dina mål.
  4. Målformuleringarna i steg 1-3 fokuserar rent generellt på arbetsuppgiften. Två-veckors idén fokuserar på att du ska investera i din egen utveckling och på så sätt successivt bli lite bättre än vad du är idag. Ge dig själv ett tvåveckors träningsläger i att tex tänka positivt, ta fler sociala kontakter, förbättra din hygien, lära dig mer om den mongoliska valutan, eller något annat som gör att du utvecklas i små, små steg.
  5. Sist men inte minst är det handling, utförande, genomförande, aktion, åtgärd, verkställande, ingripande, realiserande, uträttande, ombesörjande, slutförande, fullföljande, implementerande, verksamhet, insats, utövande, exekution… osv. dvs görandet som är det viktiga!

Eller med andra ord:

Dröm stort, börja litet och agera nu!

Vill du läsa fler relaterade artiklar? Prova tex: 

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>