Bryt normer

Jag står i köksdörren och beskådar den tornado som verkar ha dragit in över den delen av hallen där barnen har sina skor och kläder. Ur min synpunkt har jag städat hela helgen och min första impuls är därför att bli i det närmaste folkilsken över röran.

Det är den yngste marodören som har varit framme och när han ser mig kommer han glatt springande för att visa mig sin fantastiska koja. Det går inte att bli arg, för han har upptäckt något som syskonen har missat. Om man slänger ut kläder och skor (sic!) bildas ett prång med en soffa (skohyllan) och ett alldeles eget varmt och gott element. En filt senare (över klädstången) är lyckan total och huset ett rum rikare.

Denna händelse envisas med att dyka upp i mitt sinne när jag tänker på den läsarfråga jag fick häromveckan: Vad är det viktigaste för att skapa ett kreativt arbetsklimat?

Det är naturligtvis mycket som krävs för att skapa ett kreativt arbetsklimat. Exempelvis är respekt för varandra A och O. Att få misslyckas en annan. Arbetet måste dessutom vara så pass fritt att du som arbetstagare inom rimliga gränser kan gå dina egna vägar. Sist, men inte minst måste arbetsplatsen rent generellt vara intresserad av att bli bättre och att utvecklas.

Du kan säkert fylla på listan. Men det viktigaste?

Det allra, allra viktigaste är att det inte bara ska vara OK, utan önskvärt, att utmana systemet, att ifrågasätta normerna eller att provocera sanningarna på arbetsplatsen. Det ska anses vara friskt och livgivande att komma med obekväma sanningar, hutlösa förslag och att ifrågasätta in absurdum.

Och det är här det blir svårt. Det är här kreativa medarbetare kan bli arbetsplatsens ”pain in the ass”. För där vi har våra normer och sanningar, där har vi ofta våra värderingar och vår värderingar är inget vi vill ändra på i första taget. Det krävs med andra ord en trygg arbetsplats med mogna chefer och arbetskamrater som kan se igenom sina egna första reptilreaktioner när valda normer och sanningar ifrågasätts eller omkullkastas av kollegor.

Analogin med hallen är inte helt klockren, men för min del anser jag att en hall skapats för att vara hall och att just denna hall var städad. Rum ska vara städade. Och ordningssamma. Det är normbrytande, om än i liten skala, att ösa ut skor och kläder för att skapa något helt annat, något nytt. Och med sonens hjälp (och en hel del självbehärskning) kunde även jag ta del av det storartade i idén och hjälpa till att utveckla densamma med en större filt, en ficklampa och lite framtrollat special-koj-fika.

Är du intresserad av att läsa fler relaterade artiklar?

 

This entry was posted in Frigör din kreativitet, Mod and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>