Hur mycket kreativitet behövs för att skriva en bok?

Kamilla_Oresvard_webAv Kamilla Oresvärd, gästbloggare

I mars 2015 debuterade jag som författare till ”Minnesbäraren” –  en kriminalroman som utspelar sig i Göteborg. Nästa bok i serien om min polis Stina Seger är under produktion och beräknas komma i höst.

En av de absolut vanligaste frågor jag stöter på när jag berättar att jag skriver är; Hur kan du hitta på så mycket? Du måste varar väldigt kreativ?

Ja, jag är kreativ. Det måste man vara för att skriva en bok. Dessutom i ett mycket bredare perspektiv än bara i konsten att hitta på en bra story eftersom den kreativa förmågan sätts på prov på många olika sätt under hela processen fram till färdigt manus. Här tänkte jag dela med mig av några av de erfarenheter jag har gjort och ge några tips om sådant som har funkat för mig.

Det mest uppenbara man använder sin kreativitet till när man skriver ett manus är naturligtvis i skapandeprocessen. Om du skriver fiktion måste du vara påhittig, både för att skapa dina karaktärer och få ihop en story. Skriver du dessutom krim som jag gör måste du hålla reda på mängder av olika trådar och sy ihop dem på ett trovärdigt sätt, vilket är en utmaning i sig.

Men låt oss börja från början. Du har en story som du tycker håller. Den finns inne i ditt huvud och nu ska du bara få ner den på pränt. Du sätter dig ner och börjar skriva och märker att det tar massor av tid. Tid som du egentligen inte har för du ska jobba, ta hand om barnen, gå ut med hunden, träffa vänner, träna och det är här som det största problemet uppstår. Hur ska du hitta tid?

Kamilla Oresvärd MinnesbärarenFör det första måste du prioritera och dra ner på allt som inte är nödvändigt. Du kommer behöva gå in i en introvert period och dra ner på sociala aktiviteter. Fasta rutiner kan vara bra. Många tycker att det är bra att avsätta till exempel en timma mellan åtta och nio varje kväll eller kanske göra söndagen till en skrivdag. Andra bestämmer sig för att de ska skriva ett visst antal ord varje dag. Hur du än gör är det bra att planera din tid. Personligen brukar jag titta på en vecka i taget och försöka hitta luckor som jag bokar in för skrivande. Ett bra tips är också att stänga av allt som distraherar dig under dina skrivtimmar. Gå inte in på facebook och öppna inte Instagram. De är tidstjuvar och de kan vänta.

Nu har du hittat ett bra arbetssätt som gör att du har skrivtid. Du börjar skriva ner det du har i huvudet och märker att det är svårt att hålla reda på alla trådar och karaktärer. Glädjande nog finns det mängder av verktyg som kan hjälpa dig, det gäller bara att hitta ett som passar just dig. Googla, köp handböcker eller försök få tips från andra skrivande personer.

Kamilla Oresvärd arbetsdokumentJag har löst det genom att ha ett dokument vid sidan om i vilket jag har skapat en tabell med manusets kapitelindelning. Varje kapitel har en egen ruta där jag kort beskriver vad det handlar om. Det har också en färg så att jag direkt ser ur vilken karaktärs perspektiv det är. Fördelen är att jag får en väldigt bra överblick. Det är lätt att flytta runt kapitel och hålla reda på alla ledtrådar jag har planterat. Jag har kontroll på allt som händer i manuset och istället för att bli frustrerad över att inte kunna överblicka helheten kan jag fokusera på att skriva.

När du skriver kommer du också märka att alla dagar inte är bra skrivardagar. En del är riktigt tröga och du kan sitta och fila på en mening i timmar. När sådana stunder kommer till mig brukar jag ägna min skrivtid till research. Det finns alltid saker i ett manus som behöver kontrolleras och det är ett arbete som också måste göras. Kanske ger det dig nya uppslag och inspiration till ditt fortsatta skrivande? Många gånger märker jag att det är just den där pausen jag behöver för att mitt skrivande ska ta fart.

Bli nu inte avskräckt. Visst kommer det krävas mycket av dig om du bestämmer dig för att skriva en bok men jag är övertygad om att om du väl har bestämt dig kommer du hitta sätt som passar just dig. Men du kan spara mycket tid genom att ta råd från andra men också genom att använda verktyg som underlättar för dig i skapandeprocessen. Till sist vill jag också säga att även om det är mycket hårt arbete så är det framför allt roligt och otroligt givande att skriva. Det är bra att ha respekt för uppgiften men inte så mycket att du förlorar glädjen och viljan.

Lycka till!

Vill du veta mer om Kamilla Oresvärd? Läs hennes (och andra gästbloggares) presentation här.  (Gästbloggarna står i bokstavsordning på förnamnet.)

Vill du läsa fler gästbloggsinlägg? Prova gärna:

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Få det gjort, Gästblogg, Transpiration and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hur mycket kreativitet behövs för att skriva en bok?

  1. Anni says:

    Jätteintressant och konkret inlägg. Kul att läsa. Supertack!

    • Torun says:

      Vad roligt att du tycker det Anni! Och jag håller med – Kamilla har verkligen lyckats förmedla handfasta tips som är enkla att omsätta i praktiken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>