Kreativa porträtt #3 – Micaela Björkman

Det kreativa porträttet om Micaela Björkman – NattTroll publiceras i samarbete med bildakuten.com.

Micaela BjörkmanMicaela, kan du berätta lite om dig själv?
Jag heter Micaela Björkman och är 28 år gammal. Jag kommer från Varberg men flyttade till Jönköping för ca 6 år sedan, och lever ihop med min pojkvän Pontus sen ca 2 år tillbaka. Jag är en livsnjutare i stora drag trots att jag lätt faller ner i djupa svarta hål ibland. Annars är jag en glad och kreativ tjej som har lätt till skratt. Samtidigt som jag är väldigt noggrann och en perfektionist i vissa fall.

Jag har ett väldigt stort intresse för att måla tavlor. Men gör även lite annat emellanåt såsom att fota, skulptera med lera, bränna i trä, måla på porslin, skriva sagor, pyssla med heminredning, spela keyboard, ja jag tycker om att jobba med händerna, helt enkelt. Jag älskar även skogen, sagor och gamla saker och har ett intresse för medeltiden och vikingatiden.

När jag inte skapar vandrar jag gärna i skogen eller bara myser hemma med pojkvännen och våra två katter, och hälsar gärna på min kära familj hemma i Varberg eller umgås med mina vänner.

MidvinternattVad väckte ditt intresse för konst och form?
Jag brukar skoja om att jag föddes med pennan i handen. Redan som barn målade jag väldigt ofta, när vi skulle åka någonstans så var nästan alltid penna och papper nedpackat. Så det är något som alltid funnits där så länge jag kan minnas, helt enkelt.

Varifrån kommer inspirationen till ditt skapande?
Inspiration för mig kan komma från vad som helst, när som helst. Jag kan kolla in i en ådrig dörr och plötsligt se ådringen bilda en tavla. Jag får mycket inspiration från gamla sagor och folktron. Men oftast kommer min inspiration från skogen. När jag och pojkvännen är ute på promenader eller picknickar brukar inspirationen välla över mig. Känslan man får på en stig i skogen kan väcka tusen tankar som jag direkt vill förmedla på papper när jag kommer hem.

Min pojkvän är dessutom en duktig hantverkare och musiker, och en stor inspiration för mig. Jag tror vi är ett bra team just på så sätt, att vi ger varandra mycket idéer genom allt vi gör. Vi är inget par som ser på TV om kvällarna, utan här är jämt något på gång.

Ansluter du dig till någon folktro, naturtro eller paganism och hur ser den i sådana fall ut?
Jag anser inte att jag anslutit mig till något sådant. Jag är ateist. Men däremot så tycker jag att folktro och naturtro är väldigt intressant och jag finner mycket inspiration i det.

Vad gör dig så förälskad i naturen?
Lycka för mig är att vakna till en kraxande kråka eller höra regnet smattra mot mitt fönster. Se solen skina mellan träden i den täta trollskogen eller se snön lägga sig vit över marken. Känna doften av höst, eller en vildvuxen blomsterbukett från en sommaräng. Vad det än är för årstid eller väder så har naturen alltid något att bjuda på. Naturen är dessutom fylld av fynd. Hur vacker är inte en kvist täckt med lav? eller hur underbart är det inte med en hand full av blåbär? Naturen är vacker, rogivande, mystisk och full av hemligheter och den får mig att leva och just därför älskar jag den.

Varför vill du bo i ett gammalt och knarrigt torp i skogen?
Jag har alltid haft ett brinnande intresse för gammalt. Min mormors vind är därför välbesökt av mig. Där kan man hitta allt man vill ha haha. Jag älskar dessutom att ge liv i det som blivit bortglömt.

I mitt kök till exempel står ett gammalt fällbord som min mormors far byggt en gång i tiden. Detta bord ville min mormor elda upp. När jag bad om att få ta hem det skrattade hon mest som hon brukar göra när jag vill ha hem något som hon ser som skräp. Men hon blir alltid lika glad när hon kommer hem till mig och hon får se det gamla som hon kallat för skräp som förvandlats genom att det bara har fått en ny plats. För mig är detta bord mer värt än det dyraste bordet på Mio.

NattTrollHemmet är ett skapande i sig och jag lägger ner hela min själ i mitt hem. Därför är heminredning mitt andra stora intresse efter målandet. Jag vill att mitt hem ska ge mig lugn och ro, precis som skogen. Därför är hemmet väldigt viktigt för mig. Jag älskar saker med själ i. Jag vill att mitt hem ska andas. Var sak har sin tanke och historia. Det ger dessutom skaparlust.

Så för mig är det där knarriga torpet i skogen ett riktigt hem helt enkelt. Plus vem drömmer inte om att dricka sitt morgonte till en vacker skogsutsikt?

Jätten-och-hornetVad uttrycker du genom konsten?
Mitt mål är att få ut de känslor jag får av att vandra i skogen. Jag vill även få fram skogens mystiska sidor i både mina målningar och annat jag gör. Vad gömmer sig i alla mystiska små hål under stenar och träd? Eller vad gör skogens djur när vi människor inte är där? Dansar rävarna i månens sken? Eller spelar kråkorna på sina fioler medan älvorna dansar? Jag vill leda folket in i min sagovärld. Där jättar reser sig över bergen, där skogens guld (kantarellerna) vaktas av en drake eller där djuren går luciatåg i den snötäckta skogen. Jag vill även plocka fram klassiska gamla väsen som jag inte vill ska glömmas bort så som troll, jättar, häxor osv.

Jag målar för det mesta när jag är glad. I min konst uttrycker jag oftast min glädje trots att jag målar väldigt mörkt emellanåt. Skogens mörker är för mig mystik, och det mörkret är enligt mig vackert. Och just den mystiken och det mörkret vill jag förmedla.

Meja-och-björnen-Vinka-godnatt-till-solenVilket är ditt mest lyckade bildkonstverk enligt dig själv och varför?
Oj, jadu, kanske är det Meja och björnen – Vinka godnatt till solen.
Jag vet inte riktigt varför. Den är absolut inte speciellt bra målad om man jämför med många av mina andra senare målningar. Men jag gillar känslan jag hade när jag målade den. Tavlan är dessutom en av mina första målningar som jag målat till en av mina egna sagor.

Processen för att skapa din bildkonst?
Hm, den är nog ganska enkel, haha. En idé dyker upp i mitt huvud som jag sedan skissar fram och sedan färglägger, hehe. Musik är väldigt viktigt i mitt skapande. Rätt sorts musik givetvis! haha. Rätt musik för mig kan bland annat vara band som tex Summoning, Moonsorrow, Finsterfost, Wardruna osv. Det brukar helt enkelt gå i stil med folk/viking/blackmetal och liknande.

Micaelas målarmusik på YouTube

Trollet-och-rådjuretFör mig är känslorna viktiga när jag målar och musiken hjälper till att hålla dom vid liv. Det ska vara som att känslorna styr och pennan målar av sig själv. Därför brukar jag säga när jag målar att jag ska resa iväg på ”semester”. Vissa väljer att resa till andra länder men jag reser bort till en annan värld. Jag reser bort in i sagorna.

Vilka är dina favoritbildskapare?
Theodor Kittelsen, Elsa Beskow och Rolf Lidberg är tre favoriter! Älskar känslorna i deras bilder och självklart bidrar dom med mycket inspiration!

Dansande kråkorHur lyckades du skapa en så stor och lojal följarskara på Instagram?
Oj jadu, detta är något jag tänker på ofta. Det är helt otroligt enligt mig. Jag är otroligt tacksam och glad över att så många gillar och väljer att följa det jag gör. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många när jag skaffade Instagram. Jag brukar säga det att min konst är inte perfekt, men så länge man ser att det är en ”Micaela-tavla” så är jag nöjd.

Kanske är det just det som gör att folk väljer att följa mig. Gamla väsen får åter liv i Micaela-form. Sen försöker jag lägga ner tid på att tacka och vara trevlig mot var och en av dom som skriver. Jag tycker det är viktigt att visa att man uppskattar att folk tycker om det man gör.

Har du några tips till bildskapare som vill få en stor och lojal följarskara på Instagram?
Hm, som jag sa tidigare jag tror att det är viktigt att visa tacksamhet och orka ta sig tid att svara. Sedan tror jag alltid det är viktigt att vara sig själv. Ditt konto ska vara ditt och folk ska välja att följa det just därför.

Var det värt att gå konstutbildningar, eller hade du lyckats lika bra som självlärd?
Jag har aldrig gått någon konstutbildning. Men däremot har jag gått på folkhögskola. Jag hoppade av IV på gymnasiet och valde att gå på folkhögskola i tre år istället. Där kunde jag läsa upp mina dåliga betyg samtidigt som jag hade konst och form två dagar i veckan. Vi fick prova på lite allt möjligt såsom textil, keramik och olika tekniker i målning.

Jag lyckades varken läsa upp några betyg eller fick så mycket skapande gjort under dessa år. Jag hade fullt upp med att jobba med mig själv under denna tid. Men något fick man alltid med sig, såsom fina vänner. Men jag tror att jag idag har starkare självkänsla i mitt skapande just på grund av dessa år.

Vinterborg på YouTube – Video skapad av Micaela Björkman, som även komponerade videomusiken och låten.

Vilka är dina framtidsdrömmar?
Jag drömmer om mitt torp i skogen tillsammans med min pojkvän. Att vi ska skaffa barn och att jag förhoppningsvis kommer kunna försörja familjen med det jag tycker bäst om att göra. Att bli barnboksillustratör vore inte fel. Jag illustrerar och skriver egna sagor och har som mål att lyckas slutföra och få någon av mina sagor publicerade en dag.

(Artikel skriven av Stefan Loå i mars 2016.)

Sugen på att läsa fler kreativa porträtt?

This entry was posted in Kreativa Porträtt and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>