Kreativitetens dilemma

Jag har varit arg idag. I princip hela dagen. Och inte blev det bättre av strålande sol och högsommarvärme. Nej, det gav bara ytterligare kraft till ilskan. Inget som kom i min väg gick fredat förbi och den som fick ta störst smällar var naturligtvis jag.

En oväntad möjlighet att tillbringa två timmar i trädgården blev inte heller den positiva händelse det kunde ha blivit och först nu på kvällskvisten har jag lyckats analysera just den delen. Sorgligt nog är det en riktigt kreativitetsklassiker som orsakade trädgårdshaveriet.

Utrustad med handskar och oömma skor anträdde jag i det fina vädret trädgården. Det var då jag insåg att våren var över, känslan av att eventuellt hinna med i år var överstånden och att ALLT behövde göras. Det fanns ingen pardon någonstans. Vad värre var; jag upplevde det som helt omöjligt att hitta något att göra. Jag gick som åsnan mellan multipla hötappar och blev mer och mer frustrerad.

Sanningen är den att kreativiteten har ett destruktivt dilemma. För att skapa något nytt måste du oftast först riva upp och förstöra något annat. Det kan vara handgripliga saker (som i trädgården), men det kan också vara viktiga mentala barriärer. Ibland både ock. Är du inte beredd att ta tag i de oftast ansträngande konsekvenserna av det du måste riva upp, blir det följaktligen ingen förändring.

Lösningen är lika enkel som självklar. Du (och jag, hm) måste se förbi kreativitetens ibland alltför glittriga fasad och komma ihåg att den har ett destruktivt dilemma. Med det i bakhuvudet är det mycket enklare att analysera vad det är som stoppar din framfart och vad du ska göra åt det.

 Vill du ha fler tips på vägen? Prova:

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kreativitetens dilemma

 1. Roger says:

  Lysande Torun!
  Att riva ner och bygga upp kan vara smärtsamt och bara de modiga tar steget.
  Du fick mig att tänka på ettt vackert citat jag läste för några veckor sedan:

  ”För att vara kreativ måste du placera dig själv i glappet
  mellan världen som du ser den och världen som vi vill se den”

  • Torun says:

   Kloka ord! Det krävs en god portion kreativitet för att se bortanför dagens existerande faktum och på så sätt öppna upp för nya tankar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>