Kreativitetens fyra rum

apple-blossomTrädgården är bedövande vacker så här års. Det är strålande solsken, plommonträden står i full blom och äppelträden har djuprosa knoppar. Under dem är hela gräsmattan fylld av tulpaner, pingstliljor, gullvivor, påskliljor, fänrikshjärtan och både vita och blå hyacinter. Jag kan inte se mig mätt på denna intensiva livskraft som alldeles nyss låg välförpackad i rot och stam.

Omedvetet jämför jag med den krampande kraft inom mig som just nu inte hittar rätt. Alla dörrar och uttryckssätt känns kalla, hårda och igenbommade. Som trädgården under de sena vintermånaderna.

Det är svårt att inte tänka på Karin Boye och hennes välkända diktrad ”Ja, visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka?”.

Bevisligen har min trädgård släppt alla hämningar och brustit ut i ett livsbejakande färgpotpurri. Och jag blir avundsjuk. För jag ser framför mig vad min återhållna mänskliga kraft skulle kunna explodera i och hur annorlunda det skulle kännas om bara den återhållna energin skulle släppas loss.

Det är då jag helt plötsligt inser kopplingen mellan kreativitetspsykologin och Claes Janssens teori ”Förändringens fyra rum”. För det är ju inte bara våren och livsavgörande val som innebär förändring. Det gör alla kreativa processer. Själva sinnesbilden av en kreativ process är ju en metamorfos av något slag. Vare sig det handlar om material som omvandlas till något nytt eller tankegångar som tar nya banor.

forandringens-fyra-rum-claes-janssenI ”Förändringens fyra rum” visar Claes Janssens på ett förändringsförlopp som börjar i ett läge av Nöjdhet, som rubbas, via ett skede av Censur (där vi förnekar att vi inte är nöjda och bortser från alla tecken som visar på att vi är på väg någon annanstans), till ett läge av Förvirring för att slutligen hamna i Inspiration/Förnyelse som innebär en skapande och kreativ förändring.

Sammantaget karaktäriseras varje enskilt rum av sitt eget psykologiska energi- och spänningsmönster, där krampen, kampen och rädslorna är som störst i Censuren och Förvirringen.

Claes Janssen hävdar att det finns ett kritiskt steg i varje rum för att komma vidare framåt i förändringsprocessen. I Censuren är det att se verkligheten i ansiktet. I Förvirringen är det att nollställa sig och ge upp de gamla trosföreställningarna som hindrar en från att komma vidare. I Inspiration/Förnyelse gäller det att prioritera EN möjlighet som känns realistisk och i Nöjdheten är det att vila. Att ha roligt. Att känna att just detta är gott nock.

Kreativitetens-fyra-rum-seasonsOch här där jag sitter och tittar ut över äppelträdet, funderar jag på om även naturen har fyra rum? En nöjd sommar, en höst som förnekar att sommaren är slut, en vinter som är förvirrad och i konflikt med verkligheten för att slutligen landa i vårens extatiska inspiration och förnyelse.

Som sista ord vill jag skicka med dig en fråga; I vilket rum befinner sig du och din kreativa process just nu?

Vill du läsa mer? Då kanske du gillar

 

This entry was posted in Frigör din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>