Kreativitetsguidens 10 000-timmarsutmaning

Illustration: Mattias Jönsson http://knyckenilluku.se/

Illustration: Mattias Jönsson http://knyckenilluku.se/

Vill du bli expert inom ditt område? Vill du samtidigt utveckla din kreativitet? Då ska du absolut hänga med på kreativitetsguidens 10000-timmarsutmaning!

Du som har läst 7 tecken på att du har en kreativ hjärna  vet att Dr. Nancy Andreasens forskning om neuroscience och kreativitet har identifierat att personer som har många passioner och som ständigt söker ny kunskap och förfinar sitt kunnande ofta är kreativa. Och har du följt kreativitetsövningarna vet du även att det omvända gäller, dvs att nya intryck och ny kunskap stimulerar den kreativitet du har.

Once upon a time forskade en svensk i USA, Anders Ericsson,  fram att det krävs 10 år för att bli riktigt bra på något. Han hävdade att även om talang kanske inte var en total myt så var medveten träning en betydligt starkare framgångsfaktor. De tio åren räknades sedan om till 10000 timmar och presenterades i en mycket framgångsrik bok av Malcolm Gladwell  kallad Framgångsfaktorn (Outliers) .

Jag vill bli internationellt erkänd kreativitetsexpert med ett självgående och blomstrande platsoberoende företag. Egentligen i förrgår, men det var det där med tiden… Inget går fort nog och saker och ting som jag förmodligen gjort och lärt mig har jag inget system för att peka på mina framsteg för. Alltså tycker jag ibland att jag inget gör och att jag inte kommer framåt. Då blir jag frustrerad. Känns det igen?

För några år sedan startade en svensk kille utmaningen blogg100. Den går ut på att man ska blogga varje dag i 100 dagar om man antar utmaningen. Allt man skriver, publicerar, diskuterar etc taggas med #blogg100. Många bloggar, många är intresserade, många är fascinerade och fenomenet har därmed fått en hel del publicitet och spridning.

Något liknande har min kollega kommit på som räknat ut att han ska träna 100 gånger före jul i år. Varje gång han tränar lägger han upp info kring detta på Facebook enligt varianten 1/100, 2/100 och sedan vad han hittat på den här gången.

Ja, du ser vartåt det lutar. Du vill ju också bli bra! På det du brinner för. Vad sägs om att hänga med på en 10000-timmarsutmaning?

Vi använder oss av hashtaggen #expert10000. Vi drar igång, andra ansluter sig och varje gång vi gjort något, läst något, skrivit något, diskuterat något, lärt oss något, sett en stimulerande film om något så räknar vi upp våra experttimmar och meddelar omvärlden (om vi vill) med hjälp av de sociala medier som står oss till buds.

Självklart är det här en ordentlig utmaning. 10000 timmar motsvarar cirka tre timmar om dagen, sju dagar i veckan, i tio år – det är med andra ord en lång process. Om du börjar från början förstås. Men något säger mig att du redan kan en hel del. Du ska bara fortsätta. Är det en passionerad nystart vi pratar om finns det många möjligheter att bryta ner målet. Vad sägs om 1000 timmar om året? Det viktiga är inte hur mycket. Det viktiga är din ständiga strävan efter att lära nytt och upptäcka kunskap inom ditt område!

Fördelarna är många:

  1. Du sätter ljus, både inför dig själv och andra, på att du kompetensutvecklar dig.
  2. Därmed har du möjlighet att föra ut vad du vill bli expert på.
  3. Vi kan tillsammans bidra till att entusiasmera andra att kompetensutveckla sig (min rädda-världen-passion, kanske inte din) samtidigt som vi
  4. får ett system som bekräftar att vår egenutveckling (åtminstone i nedlagda timmar) går framåt.
  5. Kanske det också stimulerar oss att göra något? I så fall är det ett fenomenalt 5:e argument.

För dig som inte vill bli expert inom ett speciellt område ser jag det som självklart att Anna 2.0 eller Pelle 2.0, dvs 10.000-timmars kompetensutveckling av sig själv, men inom skilda områden, är minst lika bra och kanske mer attraktivt för dig som inte har en stor passion eller vill lägga allt krut på samma ställe.

Vad tror du om idén? Hänger du på? Kommentera gärna nedan!

Vi drar igång den 1 september! (Du kanske tjuvstartar idag?)

Vad tänker du bli expert på?

:-)

Är du sugen på att få kreativitetstips direkt till din e-mail? Det får du alldeles gratis om du anmäler dig här.

Intresserad av att läsa fler relaterade artiklar? Då rekommenderar jag:

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Nya intryck, Utmana dig själv and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>