Kreativitetsövning #100 – Ubåt eller diskmaskin?

Det här med att ta beslut är inte alltid så lätt. I de flesta fall är det inget problem, men om du känner att din beslutsvånda hindrar dig i ditt kreativa arbete är det dags att se upp.

Är det månne så att ditt romanmanus aldrig kommer iväg eftersom du inte kan bestämma dig för vilket bokförlag du ska skicka den till? Blir fotoutställning aldrig av eftersom det är helt omöjligt att välja tema? Har du glasyrprover i det oändliga, men inga brända verk?

Låt oss börja med att konstatera att det faktiskt är bra ibland med lite beslutsvånda. Om beslutet är stort och har stor påverkan är det viktigt att tänka igenom sina handlingar noga.

Hur är det då med kreativitet? Jo, kreativitet definieras inte bara av den där snilleblixten som helt plötsligt får dig att se klart utan också av vad du gör. Dina kreativa handlingar med andra ord. För att handla måste man ha bestämt sig för något. Med andra ord min käre Watson hänger din kreativitet i viss mån på din förmåga att ta beslut.

Är det så att du alltid tänker för mycket och för länge inför varje beslut kommer här en övning till dig:

Gör så här:

  1. Tänk ut ett föremål som du skulle kunna köpa rakt av, men som du också skulle kunna tänka riktigt länge på, exempelvis en cykel eller en diskmaskin.
  2. Tänk ut något annat som är riktigt viktigt, tex en livräddande insats eller en ubåtskonstruktion.
  3. Nästa gång du står inför ett beslut och känner igen den begynnande beslutsvåndan, fundera då på om detta är ett cykelköp eller en konstruktion av en ubåt.

I de allra, allra flesta fall är det ingen som dör av våra beslut och ofta går de att ändra. Börja träna på att ta dina beslut snabbare och enklare.

Är det ett cykelköp eller en ubåtskonstruktion?

Fler kreativitetsövningar hittar du här.

This entry was posted in Få det gjort, Kreativitetsövningar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>