Kreativitetsövning #101 – Vänskapsutmaningen

År 2015 stormar mot nyåret i ett allt raskare tempo. I takt med att julavslutningarna och julbaket avlöser varandra är det svårt att hålla huvudet över vattenytan och ta några långsiktiga beslut. Den här övningen kan du därför med fördel spara till mellandagarna då livet lugnat ner sig om det passar dig bättre.

Grundtanken är att december är en bra tidpunkt att göra bokslut över det år som varit och fundera över vad som varit bra och vad som skulle kunna vara på något annat sätt. Ett nytt år fullt med möjligheter hägrar med början i januari.

Övningen syftar till att sparka igång din utveckling, men till skillnad från de allra flesta ensamma målsättningsövningar är det här en utmaning som ska genomföras tillsammans med en vän.

Vännens uppgift är att utmana dig och få dig att ta större kliv i din utveckling än du annars själv skulle våga. För att utmaningen ska fungera, ska det vara en tidsbegränsad och avgränsad uppgift.

Själva övningen är lånad från coaching-världen och då närmare bestämt Susann Gjerdes bok ”Coaching”.

Spelreglerna är enkla. Du ska svara på din väns utmaning med något av följande tre ord: ”Ja!”, ”Nej” eller ”Motbud”.  Motbud är ett sätt att justera din väns utmaning genom att köpslå om villkoren.

Så här gör ni:

 1. Börja med att prata igenom året som gått. Vilka var dina önskningar? Vad hände? Vad fungerade bra? Vad blev inte alls som du ville?
 2. Övergå till att prata om nästa år. Vilka förutsättningar finns/ har förändrats inför nästa år? Vad skulle du vilja uppnå under året? Vilka stödjande resurser finns det och vad skulle kunna hindra din utveckling?
  Båda de här frågeställningarna är lätta att ägna en mindre evighet åt, så gör det kort. Sätt gärna en äggklocka så ni är fokuserade.
 3. Ge sedan din vän tid att tänka igenom vad du sagt och fundera ut en lämplig utmaning.
 4. Övergå sedan till själva utmaningen:
  Din vän: Har du lust att skriva ditt första bokkapitel till nästa gång vi ses?
  Du: Nej, det blir för svårt.
  Din vän: Då har jag ett nytt förslag. Ska vi säga att du anmäler dig till en skrivarkurs på universitetet?
  Du: Motbud. Skrivarkurs låter bra, men universitetet låter för tufft. Jag kan anmäla mig till en helgkurs på en folkhögskola.
  Din vän: Så nästa gång vi ses ska du ha anmält dig till en helgkurs i romanskrivande under våren?
  Du: Ja, det låter spännande. Det ska jag göra. Nu känner jag mig verkligen taggad.

Lycka till!

Fler kreativitetsövningar hittar du här.

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Kreativitetsövningar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>