Kreativitetsövning #72 – Digital avvänjning

Den digitala tekniken är fantastisk. Den är kreativ, social, stimulerande, praktisk,  användbar, rolig och…  fullständigt beroendeframkallande. Förmodligen har du en smart phone, en dator både hemma och på jobbet/skolan och ganska säkert också en läsplatta i din närhet.

Kan det vara så att du använder den digitala tekniken för mycket? Stjäl Facebook all din tid? Eller är mailens plingande en given signal för uppbrott? Är det internet som styr ditt liv och inte du? Kolla här om du ligger i riskzonen.

För att du ska kunna uppnå din kreativa dröm krävs det att du samlar alla dina resurser, fokuserar på målet, utnyttjar din tid och gör det som behöver göras. Du behöver med andra ord vara här och nu och inte halvvägs ut på internet någonstans. Fokusera är något som är möjligt när du inte är splittrad på alltför många saker.

Den här övningen syftar till digital avvänjning, eller internetavvänjning.

Gör så här:

  • Bestäm dig för att ta en timme utomhus på ett längre avstånd från ditt hem utan att ta med dig mobilen/datorn/surfplattan. Känns en timme fullständigt oöverstigligt får du förkorta tiden till något som känns möjligt. Är en timme absolut ingenting? Lätt som en plätt? Öka tiden.
  • Genomför den planerade aktiviteten.
  • Nästa dag gör du något annat, men ser återigen till att du och mobilen/datorn/surfplattan är åtskilda under en timme.
  • När du är redo ökar du successivt tiden.

Målsättningen är som ett första steg att du ska kunna koppla ner internet fredag eftermiddag och återta kontakten måndag morgon utan att få ångest eller bli så irriterad att du är en fara för omgivningen.

Du ska även i förlängningen kunna ta en veckas utlandssemester, en veckas fjällvandring, eller en veckas  internetrelax utan att känna att du har tappat kontakten med dig själv och omvärlden.

Fler kreativitetsövningar hittar du här.

Kreativitetsbrevet, ett nyhetsbrev för dig som vill veta mer och lite till om kreativitet kan du anmäla dig till här. Naturligtvis helt gratis.

 

This entry was posted in Kreativitetsövningar, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>