Kreativitetsövning #75 – Dra nytta av din associativa förmåga

Det är ett klassiskt tips att ha papper och penna bredvid sängen så att du kan skriva ner tankar och idéer som du har fått i drömmen. Drömmen anses vara en av de funktioner som kan tillhandahålla en större mängd idéer skapade just utav associationer.

Det pratas inte lika mycket om andra tillfällen som också ger upphov till en mängd associationer. Läsa till exempel. Även om det händer tänker jag inte just nu på läsning i form av deckare utan snarare andra sorters texter som ger dig ny kunskap och nya insikter.

Innan du läser något nytt nästa gång, aktivera en problemställning eller område du är intresserad av i hjärnan, plocka fram papper och penna (eller något annat att spara dina tankar med) och sätt igång att läsa. Fokusera helt på texten. Om din associativa förmåga förmedlar några tankar och tips på ditt aktuella problem (eller kanske vad du ska ha till middag) så skriver du ner detta och fortsätter lugnt att läsa.

Har du inte provat det klassiska drömtipset ovan?

Tillhör du en av de personer som vet med dig att du drömmer på det här sättet rekommenderar jag dig att ha något inom räckhåll där du sover för att kunna anteckna dina idéer och på så sätt både spara dem och snabbare kunna återgå till sömnen.

Tillhör du dem som upplever att du aldrig drömmer (det gör du enligt forskningen…), kan en vänlig uppmaning till dig själv om att prova tekniken göra underverk. Det är nämligen bevisat att den går att träna upp!

Fler kreativitetsövningar hittar du här.

 

This entry was posted in Frigör din kreativitet, Kreativitetsövningar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>