Kreativitetsövning #91 – Hyposensibilisering

Inte sällan innebär kreativ utövning att pröva nya vägar och att göra något som du aldrig har gjort förut och som du inte heller vet om du går i land med. Resultatet av dina vedermödor är högst oklart och det är bara naturligt att känna både oro, obehag och rädsla inför det okända.

Att vara modig innebär inte att inte känna rädsla. Det innebär inte heller att oro och obehag försvinner. Det innebär att trots den oro, den rädsla och det obehag man känner göra något som man tycker är viktigt.

Samtidigt är det så att de som ofta utstått rädsla, oro och obehag lär sig att den verkliga situationen och den inbillade inte är samma sak och att det oftast går vägen om man litar på sig själv. Det tycks med andra ord vara möjligt att träna upp sitt mod.

För vissa sjukdomar har man lyckats ta fram vaccin som ökar individens motståndskraft för smitta. För allergi är det svårare, men där kan den allergiske genomgå en typ av vaccination, sk hyposensibilisering, vilket innebär att kroppen får vänja sig vid sitt allergen genom att utsättas för små, små doser.

Även ditt mod går att öva upp. Jag skulle snarare likna det vid allergins hyposensibilisering än sjukdomens vaccin. För modet gäller nämligen små, men många kontinuerliga doser.

Den här gången ska vi ta tankens kraft till hjälp för att öka din orostolerans.

Gör så här:

  1. Välj något som du oroar dig för, tex att föreläsa för en grupp människor.
  2. Sätt dig bekvämt och slut ögonen.
  3. Lev dig in i din föreläsning (ditt kommande obehag) så verklighetsnära och så känslomässigt engagerat som du kan.
  4. När obehaget slår till ska du göra två saker: a) stå kvar (i tanken) oberoende av obehagets intensitet och låt det skölja över dig och rinna undan, b) fundera över om du kan göra något, eller hitta någon strategi som hjälper dig igenom obehaget, tex att andas sakta och djupt tre gånger, eller att mentalt läsa upp ett lugnande mantra.

Det här kan vara en svår övning att göra själv. Ta gärna en vän till hjälp att bolla känslor, tankar och strategier med.

Sugen på fler kreativitetsövningar? Du hittar dem här

 

This entry was posted in Kreativitetsövningar, Mod and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>