Kreativitetsövning #93 – Tänk med fötterna

Härligt soliga augusti och dags för Kreativitetsguiden att dra igång igen efter semestern. Hur har du haft det? Förskräckligt? Eller alldeles, alldeles underbart?

Själv brukar jag aldrig vara så nära att begära total och fullkomlig skilsmässa från samtliga barn och respektive som när hela familjen är inregnad i en fuktig liten stuga någonstans i ingenstans och lappsjukan river och sliter i alla humörtrådar som finns. Märkligt nog brukar hoppet återvända med lite solsken och regelbundna rutiner som gör att vi alla får paus från varandra…

Hur än sommaren har varit för dig hoppas jag att du har haft möjlighet att vara utomhus och att du kunnat röra på dig. Det finns all anledning att fortsätta med det nu när augusti månad infunnit sig. Fysisk aktivitet stimulerar nämligen din kreativitet. Det kan du läsa mer om i inläggen Träningsdagbok och Gott om tid för träning.

För att ytterligare förstärka budskapet kommer här därför en kreativitetsövning som främjar både ditt sociala liv, din fysik, din kreativitet och din idégenerering. Lösningsfokuserat till max med andra ord.

Illustration: Mattias Jönsson, http://knyckenilluku.se

Illustration: Mattias Jönsson, http://knyckenilluku.se

Kreativitetsövningen Tänk med fötterna” har som syfte att spåna fram idéer under en promenad i grupp. Det kan vara idéer till en frågeställning som gäller för alla i gruppen, men det kan också vara idéer till individuella frågeställningar.

Gör så här:

  1. Samla ihop en grupp på sisådär 3-6 personer.
  2. Bestäm var och hur långt ni ska gå. En runda, tex runt ett elljusspår, eller en sjö, brukar vara bra.
  3. Berätta vilken/vilka frågeställningar som är aktuella och vad målet med dagens promenad är (tex att få fram en handlingsplan, att reda ut en problematik och definiera vad som är nästa steg)
  4. Promenera först individuellt och under tystnad för att fundera över frågeställningarna.
  5. Vänta in varandra på en avtalad plats, alternativt efter ett visst antal minuter
  6. Redovisa era tankar och idéer helt kort för varandra
  7. Välj ut några särskilt intressanta förslag/idéer/tankar och vidareutveckla dessa tillsammans i grupper om 2-3 personer, alternativt gemensamt.
  8. Avsluta i en trevlig miljö där ni kan prata ihop er som grupp, återkoppla till promenadens initiala frågeställningar och sammanfatta era resultat.

Detta är en kanoneffektiv övning, som jag verkligen rekommenderar. Syresättningen av hjärnan, den sociala stimulansen, den målinriktade fokuseringen och det systematiska arbetssättet är alla parametrar som borgar för ett förnämligt resultat.

Prova och se.
Lycka till!

Är du sugen på att få kreativitetstips direkt till din e-mail? Det får du alldeles gratis om du anmäler dig här.

Intresserad av att läsa fler relaterade artiklar? Då rekommenderar jag:

 

This entry was posted in Frigör din kreativitet, Ha roligt, Kreativitetsövningar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>