Kreativitetsövning #94 – Ris och ros i kreativitetens tjänst

En gång i tiden, i ett litet land, inte så olikt vårt eget, men ändå med specifika särdrag, fanns det en chef på ett företag som hade lång och gedigen erfarenhet. Hans arbetsrum var fyllt från golv till tak med en massa pärmar och när någon av hans medarbetare kom till honom med ett förslag på något nytt eller en förbättring av något gammalt sträckte han sig alltid efter en pärm. Ur pärmen plockade han sedan fram ett liknande förslag från anno dazumal och påpekade milt att de redan försökt och att det inte hade gått då heller.

Med tiden blev den erfarne chefen ersatt av en annan företagsledare. Hon lyfte ut alla bokhyllor och alla pärmar och satte in ett smalt, vackert vitrinskåp med profilerad belysning. Varje gång en medarbetare kom in med ett förslag på något nytt eller en förbättring fyllde hon på vitrinskåpet med en champagnekork för att symbolisera glädjen och fira de nya idéerna.

Behöver jag säga att medarbetarnas inställning till nyskapande och idégenerering förändrades?

Vart vill jag då komma med den här berättelsen, och vad har du och din kreativitet med det hela att göra?

Jo, i vårt samhälle idag ”risas” det alldeles för mycket. Vi är bra på att påpeka brister, ge förbättringsförslag och kritisera. Vi är inte alls lika bra på att ”rosa”, dvs att berätta vad som är bra, att lyfta personer med potential och att fira segrar – stora som små.

Dagens knäckfråga lyder därmed så här: Vad tror du är det som gör att vi växer som människor?

Den frågan var ledande, javisst, men du har rätt. Människor växer av att någon ser dem, av att få beröm, av att känna sig glada, trygga och omtyckta. Det omvända gäller också. Människor förminskas av att bli negligerade, av att få kritik, av att känna sig ledsna, otrygga och oomtyckta.

Samma sak gäller för din kreativitet. Kreativitet blomstrar i glädje, i trygghet och i samklang med andra. Den mår bra av att få positiv feedback och att få känna sig duktig. Med den vetskapen i ryggen kan kreativitet göra det som den är bäst på: ta ut svängarna, hitta på galna infall, kombinera till synes orelaterade händelser och skapa en helt ny mening.

Illustration Thomas Rogerstam, http://knyckenilluku.se/

Illustration Thomas Rogerstam, http://knyckenilluku.se/

Vilket system har du för att rosa dig själv och stärka din kreativitet så mycket som möjligt?

Dagens kreativitetsövning handlar om att skapa detta system. Det kan låta trivialt, men tro mig, det är fullkomligt livsviktigt! Vad som passar dig är naturligtvis individuellt. Här kommer några förslag och idéer som kan hjälpa dig på vägen:

  • Ska du ägna en stund varje morgon/kväll till att tacka din kreativitet för vad den hjälpt dig med under dagen?
  • Ska du sätta i system att fråga en person i veckan om vad din kreativitet betyder för dem och varför de tycker att den är så bra?
  • Ska du starta ett dokument där du kontinuerligt fyller på glada tillrop du får muntligen, genom social medier eller i mail?
  • Ska du starta en skryttavla av en gammal ansiktstavla och tapetsera den med lappar om positiva tilldragelser?
  • Ska du planera in promenader med dina vänner och använda 10 minuter var åt att berätta för varandra varför just den personen är så bra och vad det är som gör att du väljer att vara tillsammans med honom/henne?

Formen är egentligen ointressant. Det viktiga är att du skapar ett system för att ”rosa” dig själv och din kreativitet. Beroende på vad som händer i ditt liv och med dina kreativa projekt kan ros-systemet förändras till att ge dig precis det du behöver just då.

Lycka till!

Fler kreativitetsövningar hittar du här!

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>