Kreativitetsövning #95 – Sjörövarkapplöpning – eller den kreativitetsbefrämjande leken

Hur är det med dig?

När lekte du senast?

På jobbet?

I din kreativa gärning?

Inte?

Men om jag säger att lekfullhet gynnar kreativiteten?

Hm.

Det har nämligen Samuel West, psykolog och forskare i psykologi vid Lunds universitet kommit fram till. Han har intervjuat ett antal kreativitetskonsulter och funnit tecken på att lekfullhet gynnar både relationerna och kreativiteten på en arbetsplats.

Enligt tusentips.se så definierar Samuel West lek mer som inställning eller ett förhållningssätt och mindre som en viss typ av aktivitet. Viktiga kännetecken är att det är lättsamt, frivilligt, roligt, icke målorienterat, fantasifullt och att det finns regler och struktur. Leken får helst också vara fysisk – att röra på sig frigör energi och väcker engagemang.

Denna insikt är alldeles för viktigt för att vi ska låta den gå obemärkt förbi.

Vi tar helt enkelt och använder oss av den veckans kreativitetsövning.

Så här gör du en sjörövarkapplöpning på bästa arbetstid:

  1. Klä om till sjörövarkapten
  2. Bjud in dina vänner, eller kollegor till en sjörövarkapplöpning. Meddela att de är ditt manskap och att du kräver att de dyker upp vid en viss plats och vid ett visst klockslag.
  3. Välkomna dem med ett lidelsefullt anförande; meddela att du är allsmäktig, halvgalen, maktgalen och lider av ett omåttligt habegär. Och… du tolererar ingen opposition!
  4. Meddela att du behöver 20 idéer på hur du ska lösa X (sätt in valfri fråga relaterad till din kreativa gärning/ arbetsuppgift) inom loppet av 20 minuter.
  5. De får göra hur de vill. Gräva i sina egna skattgömmar, bombardera Facebook-vänner med desperata förfrågningar, surfa, ringa en vän, springa runt på kontoret/skolan/byn/stan… Ja, precis vad som helst, bara de rövar åt sig andras idéer på hur du ska lösa X.
  6. 20 minuter senare ska manskapet återsamlas. Inte 19 minuter. Inte 21 minuter. Utan 20 minuter! Kom ihåg att det är du som bestämmer.
  7. Med sig ska de ha 20 idéer. Ingen pardon. 20 idéer annars får de gå på plankan, eller så hugger du huvudet av dem. Vänlighet är inget ord du är bekant med.
  8. Samla ihop din skörd. Bry dig inte om kvaliteten. Den är oväsentlig. Du är allsmäktig, du är halvgalen, du är maktgalen, du är hagalen och du VET att bland alla billiga pärlor, kattguld, skräp och elände kommer det att glimma till av något riktigt bra, något riktigt spännande, något riktigt fantastiskt, som gör att dina ögon kommer att lysa och snålvattnet rinna okontrollerat.
  9. Belöna därefter ditt manskap ordentligt! Låt dem syna din skörd, bara de kommer ihåg vem det är som är ägare till guldet. Och glöm inte att fira tillsammans!

Jag önskar dig en god skörd, många glada skratt och en härlig energipåfyllning!

Lycka till!
Torun

Fler kreativitetsövningar hittar du här.

 

This entry was posted in Frigör din kreativitet, Ha roligt, Kreativitetsövningar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>