Kreativitetsövning #98 – Hovnarren

Efter inlägget om Makt, beslut och ledarskap med dess massiva karaktär och allvarliga ämnesval är det dags att kort och kärnfullt gå till motangrepp mot en mental barriär som är väsentlig för kreativitet.

Nämligen dumhet.

Eller rättare sagt rädslan för att vara dum.

För kreativitet är det nämligen högst betydelsefullt att kunna vända upp och ner på invanda föreställningar, byta perspektiv och ifrågasätta det konventionella.

Och hur gör man det?

Jo, man spelar dum…

… och ändrar spelreglerna

Tänk dig en situation och ett problem. Säg ett arbetsmöte på jobbet och krav på en verksamhet som är mycket större än ni har resurser till. Hur tar ni er an verksamhetsplaneringen?

Tungt. Tungt.

Och tråkigt.

Men det finns hopp!

Det är nu du ska ta hjälp av gamla tiders hovnarr; en viktig figur vid slottet som genom skämt och glam hade till uppgift att vara kungens sanningssägare.

Gör sedan om ditt arbete med verksamhetsplaneringen i hovnarrens anda, till exempelvis ett bantningsmöte med viktväktarna.  Bete dig därefter.  Hur påverkas du och dina kollegor av mötets anspänning, invägning, kollektiv press och pepp, tips och trips på mat och motion och naturligtvis punkterna som används för att styra närings- och energiinnehållet i maten?

Eller bestäm er för att ni ska planera verksamheten för en vandrande apcirkus. Vad finns det då att ta hänsyn till? Åskådare? Popcorn i pausen? Uppsättning av tält? Cirkusdirektör?

Naturligtvis blir det helt tokigt att felaktigt tillämpa gängse regler. Och roligt. Glöm aldrig att skratt är en viktig kreativitetsfaktor!

Om du kompletterar med ett par riktigt dumma, dvs insiktsfulla, frågor ska du se att något händer med ditt ursprungliga problem. Förmodligen något frigörande.

Fler kreativitetsövningar hittar du här.

 

This entry was posted in Frigör din kreativitet, Kreativitetsövningar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>