Månadens boktips #5 – Farliga idéer

farliga-ideer-nar-det-opassande-tankandet-ar-din-vardefullaste-resursDå och då under julledigheten har jag funderat på kreativitetsguiden.se och dess innehåll. Somliga inlägg blev bra under förra året, somliga mindre bra, men allt som allt ändå inte så tokigt. Tyckte jag först.

Så sakteliga kröp det på mig en naggande känsla av att ha missat något. Många inlägg var så korrekta. Kreativitet var så bra. Tankarna så välpolerade och… allt annat än kreativa. Insåg till sist att jag, liksom tusentals andra, fallit i en mycket vanlig fälla.

Vi har en föreställning om att kreativitet alltid är trevligt, kul och att goda idéer ska få alla att le igenkännande. Men är det så?

Kläcks de mest innovativa idéerna där alla tycker lika och alla dunkar varandra i ryggen? Är kreativitet så ofarligt, som nutidens modenyck fått det att låta som?

En som inte håller med är Alf Rehn, professor vid Åbo Akademi, som i boken Farliga idéer – när det opassande tänkandet är din värdefullaste resurs menar att äkta kreativitet kommer ur det farliga, läskiga och obekväma. Han ger exempel på hur obehagliga konfrontationer och provocerat tänkande skapat många idéer och innovationer.

Och han har en poäng, eller rättare sagt flera. Det blir mycket tydligt allteftersom boken framskrider.

För mig återstår nu att försöka omsätta några av Alf Rehns pekpinnar i praktiken.

För dig återstår att läsa boken. Den är bra. Och tankeväckande. Läs den!

Boken finns på biblioteket, men kan för den hugade köpas både på Bokus och AdLibris.

Har du själv någon bok du vill rekommendera? Hör av dig till torun@kreativitetsguiden.se, twittra med @kreativ_guide eller kommentera i fältet nedan. Jag ser verkligen fram emot att höra av dig.

Här hittar du fler tips på böcker om kreativitet

Hela nätet är fyllt av underbara sajter om kreativitet. Man ska bara hitta dem. Här är några som kreativitetsguiden har presenterat.

 

This entry was posted in Boktips and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>